Principală  —  IMPORTANTE   —   Restanțele salariale la „Calea Ferată…

Restanțele salariale la „Calea Ferată din Moldova” se cifrează la peste 100 de milioane de lei, susțin reprezentanții Federației Sindicale a Feroviarilor

Foto-simbol

Restanțele salariale la „Calea Ferată din Moldova” se cifrează la peste 100 de milioane de lei, potrivit conducereii Federației Sindicale a Feroviarilor, care a anunțat despre semnarea unui nou contract colectiv de muncă cu președintele întreprinderii.

„Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSFRM) și Î. S. „Calea Ferată din Moldova” au semnat un nou contract colectiv de muncă pentru anii 2021-2026, care prevede procedura de stabilire și revizuire a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, modalitatea de funcționare a sistemului tarifar de retribuire a muncii, salarizarea personalului care activează în condiții de muncă vătămătoare, fiind stabilite totodată diverse categorii de sporuri și adaosuri la salariu”.

Potrivit FSFRM, compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului se efectuează prin indexarea obligatorie și în mărime deplină a sumei salariului calculat, dacă reținerea acestuia a constituit cel puțin o lună calendaristică de la data stabilită pentru achitarea salariului lunar.

În contextul situației legate de restanțele la plata salariilor acumulate pentru mai multe luni, care au prejudiciat interesele a celor circa 6 500 de salariați ai întreprinderii, sindicatul de ramură în repetate rînduri s-a adresat autorităților pentru a soluționa problema data și a organizat mai multe acțiuni de protest, solicitând demisia conducerii.