Principală  —  RECOMANDAT   —   Remdesivir, medicamentul autorizat pentru tratamentul…

Remdesivir, medicamentul autorizat pentru tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, a ajuns în R. Moldova, dar nu și la pacienți

Primul medicament autorizat pentru tratamentul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus a ajuns în Republica Moldova, dar nu și la pacienții infectați cu COVID-19. Potrivit lui Eremei Priseajniuc, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), preparatul Remdesivir va ajunge în instituțiile medicale timp de 10 zile de la procedura de licitație care este efectuată de Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). Priseajniuc susține că repartizarea se va face în funcție de necesitățile fiecărei instituții medico-sanitar publice, iar ulterior va fi stabilită cantitatea distribuită către acestea.

„La moment medicamentul se află în depozit. După desfășurarea licitației publice de către Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate urmează să fie stabilită repartizarea medicamentului către toate instutuțiile medicale din țară. Repartizarea se va face în funcție de necesitățile fiecărei instituții medico-sanitar publice și va fi stabilită cantitatea distribuită către acestea.

Au fost derulate două proceduri în legătură cu distribuirea medicamentului: licitația și cerere ofertă de prețuri. A două procedură a fost solicitată de Spitalul Clinic Republican, care este un contract de licitație mică, și licitația publică publică referitor la procurarea la toate instituțiile medicale din țară a 28 de mii de fiole de Remdesivir”, a declarat Priseajniuc.

Directorul AMDM spune că inițial a fost autorizată o cantitate de două mii de flacoane, iar prima tranșă constituie 1 200 de unități. Prima tranșă a ajuns în R. Moldova la 28 septembrie în depozitul companiei Dita EstFarm. Potrivit AMDM, preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor, este produs de compania farmaceutică de renume mondial Hetero Healthcare Ltd care deține licență de producere din partea companiei americane Gilead, care a dezvoltat medicamentul.

Preparatul va ajunge la pacienți după ce fi contractată întreaga cantitate de medicamente

Contactați de Ziarul de Gardă, reprezentanții CAPCS ne-au comunicat că licitația privind „achiziționarea medicamentelor Remdesivir și Tocilizumab necesare pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19 conform necesităților instituțiilor medico-sanitare publice (IMSP) pentru anul 2020”, a fost realizată la 20 octombrie.

La 21 octombrie, în rezultatul evaluării ofertelor a fost desemnat câștigător operatorul economic „Dita EstFarm” SRL. Cantitatea care urmează a fi contractată fiind de încă 7 000 de flacoane.

Reprezentanții CAPCS, ne-au comunicat că prețul cu TVA per flacon este de 361,76 lei. Respectiv, Suma totală (cu TVA) constituie 2 532 336,80 lei.  

Astfel, după ce va fi contractată întreaga cantitate de medicamente, distribuirea va avea loc de către operatorul economic „Dita EstFarm” SRL la instituțiile medico-sanitare publice beneficiare. Potrivit CAPCS, lista de distribuție va fi elaborată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), conform următorului grafic de livrare: I tranșă – 25 % din cantitatea totală solicitată în termen de până la 20 de zile de la înregistrarea contractului conform listei de distribuție. Livrările ulterioare se vor efectua în termen de până la 10 zile de la solicitarea în scris a beneficiarului.

IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a contractat 165 flacoane de Remdesevir la 13 octombrie. Potrivit CAPCS, livrarea va fi realizată exclusiv către respectiva instituție medicală, în decurs de 10 zile din data solicitării beneficiarului.

Remdesivir, primul medicament autorizat pentru pacienții infectați cu Covid-19

La 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat, acesta primind o autorizație de introducere pe piață condiționată. Această autorizație facilitează accesul timpuriu la medicamente în situații de urgență în domeniul sănătății publice, cum este actuala pandemie.

Remdesivir este un tratament împotriva COVID-19 destinat adulților și adolescenților începând cu vârsta de 12 ani, care au pneumonie și care necesită suplimentare cu oxigen. Cererea de acordare a autorizației de introducere pe piață a fost înaintată Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) la 8 iunie. Recomandarea EMA a fost aprobată de statele membre prin intermediul Comitetului permanent pentru medicamente de uz uman.

Cu toate că medicamentul este autorizat în UE, acesta continuă să fie monitorizat pentru a se asigura siguranța. Compania Gilead a fost, de asemenea, invitată să prezinte EMA, până în decembrie 2020, rapoartele finale ale studiilor privind Remdesivir, acestea reprezintă o parte din condițiile care trebuie îndeplinite pentru a se trece de la o autorizație de introducere pe piață condiționată la o autorizație normală de introducere pe piață.

În Republica Moldova, preparatul Remdesivir este prevăzut în Protocolul clinic național provizoriu „Infecția cu coronavirus de tip nou”, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS COV-2.

Bilanțul total al persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 70 256 cazuri. Potrivit ministerului MSMPS, 813 persoane infectate sunt stare gravă, dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 1503 – stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

În total, 51 102 persoane au fost tratate de COVID-19. Bilanțul decesul a ajuns la 1655.