Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacții, după ce mai multe…

Reacții, după ce mai multe conversații atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, au fost făcute publice pe un site

După ce mai multe conversații private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, pe Telegram, au fost făcute publice pe un site nou creat, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun, fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi și fostul director al Inspectoratului Național de Probațiune (INP) Andrei Iavorschi au venit cu reacții în acest sens.

Astfel, deputatul PAS Dan Perciun a spus într-o postare pe Facebook că miza atacului cibernetic de astăzi este „subminarea încrederii în guvernare şi deturnarea atenției publice de la finanțarea ilegală a lui Şor şi recentele revelații privind ajutorul FSB pentru Ceban, Dodon şi PSRM”.

„Dacă mai sunt unii care încă n-au înțeles că R. Moldova e în plin război hibrid cu ruşii, oligarhatul şi marii corupți locali e momentul să se trezească. Şor, Dodon, Ceban, Chicu, Platon, Şor, Plahotniuc, Cavcaliuc fac parte din acelaşi grup de interese care urmăresc destabilizarea situației în interesul Rusiei şi a beneficiului financiar şi politic propriu. S-au unit toți fugarii, corupții şi trădătorii pentru a crea haos şi a-şi avansa agenda de subjugare a țării. Atacul cibernetic şi informațional de azi e încă o dovadă că resurse au multe, banii şi expertiza nu sunt o problemă. Miza este subminarea încrederii în guvernare şi deturnarea atenției publice de la finanțarea ilegală a lui Şor şi recentele revelații privind ajutorul FSB pentru Ceban, Dodon şi PSRM.

Azi, în plin război hibrid ar fi tare bine ca presa pro-europeană, societatea civilă, actorii extra-parlamentari să facă un reality check şi să se întrebe dacă ceea ce fac ajută sau nu ca Federația Rusă şi grupările criminale, cvasi politice locale să-şi atingă obiectivele în Moldova. Acum nu-i timpul pentru rapoarte sterile, despicarea firului în patru, încercări de a fi mai corecți şi catolici decât Papa – nu-i timp pentru jumătăți de măsură, supărări, frustrări şi da dar-uri. Toată aprecierea pentru cei care pun umărul la consolidarea societății şi deconspirarea forțelor anti-statale. Critică când este cazul dar sunt ancorați în realitatea și gravitatea momentului și înțeleg obiectivele strategice ale țării (…). Menținerea stabilității politice este o precondinție pentru depăşirea provocărilor actuale, iar protestele recente plătite, spargerea conturilor primelor persoane în stat, dezinformarea care curge din toate direcțiile – ar trebui să fie un semnal de alarmă suficient de clar pentru cei care vor să audă și să înțeleagă”, a spus deputatul.

De asemenea, fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. El a confirmat veridicitatea discuțiilor care ar fi avut loc cu actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, și care ar fi fost scurse în spațiul public.

„Regret că discuțiile private dintre mine și domnul ministru, Sergiu Litvinenco, au fost interceptate în mod ilegal și făcute publice. Consider că în spatele acestor interceptări stau grupuri criminale ce au acces la măsurile operative de investigație. Din câte cunosc, asemenea utilaj pentru interceptarea discuțiilor de pe rețeaua Telegram îl deține doar MAI. Solicit organelor abilitate să informeze, dacă interceptarea discuțiilor mele private a fost realizată conform legii”, a spus Nagacevschi.

Și fostul director al Inspectoratului Național de Probațiune (INP) Andrei Iavorschi a venit cu o reacție pe Facebook.

„Nu știu la ce falsuri se referă ministrul justiției, dar din conversația ce o am avut-o e veridică 100 la 100. Undeva fie suntem duși în eroare, fie cumva se manipulează cu opinia publică, Eu confirm că mesajele și comunicarea cu ministrul Justiției e veridică”, a spus Iavorschi într-o postare pe Facebook.

Miercuri, 9 noiembrie, mai multe conversații private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, pe Telegram au fost făcute publice pe un site nou creat. Potrivit administratorilor acestui portal online, care nu-și divulgă identitatea, aceasta ar fi „cea mai mare scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din R. Moldova”. Pe site se anunță că în perioada următoare vor fi publicate și alte discuții ale altor oficiali de rang înalt din R. Moldova. 

Totodată, Guvernul a anunțat că miercuri, 9 noiembrie, au fost sparte mai multe conturi de Telegram care aparțin unor demnitari de stat, printre care contul președintei Maia Sandu și cel al vicepremierului Andrei Spînu.

La scurt timp, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție și pe pagina sa de Facebook.

Așa-zisele „discuții” care circulă în spațiul public și care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar. Scopul acestui fals este să deturneze atenţia publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din R. Moldova şi legăturile lor cu serviciile străine. Vă aduc aminte că nu este pentru prima dată când hoţii au folosit cele mai murdare minciuni şi înscenări şi avem chiar demarată o anchetă recent în acest sens. Acum au spart contrul Telegram al preşedintelui şi unor membri ai guvernului ca să posteze minciuni fabricate.

Este o dovadă în plus că deranjăm foarte tare mafia şi trădătorii şi că suntem pe calea cea dreaptă în a-i aduce în faţa justiţiei. Totodată, devine tot mai limpede că se impune adoptărea unor măsuri urgente pentru a proteja cetăţenii şi securitatea informaţională a ţării de atacurile de tip hibrid tot mai tupeiste ale grupării pentru hoţie şi război”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Site-ul pe care au fost publicate aceste mesaje a fost înregistrat marți, 8 noiembrie, în afara R. Moldova. Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra, Regatul Unit, și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov.