Protestatarii vor împărți duminică PMAN cu Maia Laguta

Adunarea Generală a Cetățenilor de pe 26 august va avea loc concomitent cu Adunarea Consumatorilor organizată de Maia Laguta. Se întâmplă după ce atât activista civică, cât și liderii opoziției parlamentare au rezervat Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) în aceeași zi.

Potrivit site-ului primăriei, în total au fost depuse cel puțin 4 declarații prealabile de organizare a unor manifestații în PMAN pe 26 august, curent. Una dintre cereri, înregistrată la 25 iunie 2018, vine de la Aurel Bucureanu, Alexei Frolkop și Svetlana Șandovskaia împotriva ridicării prețurilor la combustibil. O altă cerere a fost înregistrată la 1 august 2018 din numele ONG „Salvgardare” despre care se știe că este condusă de Maia Laguta, care, însă, s-a alăturat grupului lui Bucureanu.

Declarația prealabilă privind organizarea mitingului Mișcării de Rezistență ACUM a fost depusă de către PLDM la data de 28 iunie 2018, adică, cu două zile mai târziu decât cea a grupului lui Aurel Bucureanu.

Alte două cereri au fost despuse de către Partidul Socialiștilor din R. Moldova și de către Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Ambele manifestații au fost, însă, anulate.

Potrivit șefului Direcției relații cu publicul a Primăriei mun. Chișinău, prioritate în cazul dat are grupul lui Bucureanu, căruia i s-a alăturat și Maia Laguta, ei fiind cei care au depus declarația de organizare a unei manifestații în PMAN înaintea PLDM. Conform Legii nr. 26 privind întrunirile, Art.11, alin. (4), în cazul întrunirilor simultane cei care depun primii declarația au prioritate.

„Primăria a organizat câteva ședințe, nemijlocit cum prevede legislația. Când avem mai multe manifestații, convocăm ședință cu participarea organelor de drept și încercăm să delimităm zonele. Până acum ei nu au găsit limbă comună pentru a ceda piața”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Vadim Brânzaniuc, șeful Direcției relații cu publicul a Primăriei mun. Chișinău.

Brânzaniuc declară, însă, că Constituția R. Moldova prevede dreptul la libera întrunire, respectiv, Primăria nu are dreptul să interzică careva dintre manifestații. Totodată, Poliția a declarat că are capacitatea de a asigura ordinea publică în astfel de situații.

Astfel, duminică, 26 august, în PMAN vor avea loc concomitent, două manifestații: Adunarea Generală a Cetățenilor, organizată de Comitetul de Rezistență Națională ACUM, dar și „Adunarea Consumatorilor”, organizată de ONG-ul „Salvgardare”, condus de Maia Laguta.

Maia Laguta a declarat pentru ZdG că va organiza pe 26 august, curent, „adunarea consumatorilor”, unde cetățenii vor fi informați referitor la reforma locativ-comunală. Totodată, Laguta spune că nu știe câte persoane vor veni, deoarece abia astăzi începe informarea cetățenilor. Activista civică susține că a fost nedreptățită de autoritățile locale, întrucât prioritate în organizarea unei manifestației în PMAN ar avea ea.

Pe de altă parte, președintele PLDM, Viorel Cibotaru, susține că dacă duminică se vor întâmpla careva ciocniri între manifestanți, toată responsabilitatea va fi pe umerii autorităților: „Și a celor locale, care nu au știut să gestioneze această situație, dar și a celor centrale, care sunt, de fapt, subiectul de bază a nemulțumirii oamenilor”.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *