Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primul ajutor în stil american…

Primul ajutor în stil american la Chișinău

Miercuri, 25 martie, în incinta Colegiului Național de Medicină și Farmacie din Chișinău, un grup de nurse din cadrul Gărzii Naționale a Carolinei de Nord, SUA au ținut un curs de instruire pentru personalul didactic al colegiului și membrii Asociației naționale a nurselor din Moldova. Acest schimb de experiență este deja la a treia etapă și are scopul să familiarizeze nursele din Moldova cu standardele americane.

Cursul ține trei zile, și de data aceasta are loc un schimb de experiență în domeniul acordării primului ajutor medical, a triajului medical, dar și în alte domenii de activitate a nurselor atât din SUA cât și din Moldova.

După realizarea acestui program, toți participanții la orele practice și teroretice vor beneficia nu doar de schimbul de experiență dar și de un certificat oficial drept anexă la CV-ul personal.

Programul este sponsorizat de Comandamentul european al forțelor armate ale SUA și administrat de Oficiul Colaborare Militară al Ambasadei SUA din Moldova. Șeful Adjunct al Misiunii SUA în Moldova, Jonathan Benton a menționat că observă în urma colaborării dintre programul de parteneriat al nurselor din Carolina de Nord, SUA și Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății și Colegiul Național de Medicină îmbunătățirea abilităților de îngrijiri medicale și sporirea cunoștințelor a nurselor.

Directoarea colegiului, Ala Manolache, a menționat că e un parteneriat benefic pentru asistentele medicale, mai ales că astăzi în Republica Moldova se acordă o importanță primordială medicinii preventive și promovării sănătății. În urma acestui parteneriat participanții au beneficiat de materiale și simulatoare care astăzi sunt utilizate în orele practice, au căpătat cunoștințe și metode noi de predare interactivă cu ajutorul simulatorului.

Reprezentanții colegiului susțin că scopul acestui proiect a fost de a aduce până la automatizare practica de acordare a primului ajutor medical și de a îmbunătăți abilitățile asistentelor medicale care va contribui la îmbunătățirea întregului sistem medical.

În urma acestui eveniment cele mai active nurse au fost premiate de antrenorul Robert G. Long, iar certificatele au fost înmânate în mod oficial de căpitanul Cranford din armata SUA. Deviza Gărzii Naționale a Carolinei de Nord SUA este “Mereu Gata-Mereu Echipă”, ceea ce au și demonstrat în urma vizitei în Moldova.

Adriana Pricop, studentă, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți