Primele reacții din partea autorităților după declarația comună a 98 de femei, victime ale sistemului medical perinatal

Centrul Național Anticorupție (CNA) a confirmat că petiţia a fost recepţionată şi urmează să fie întreprinse toate măsurile ce ţin de competenţa instituției. Totodată, CNA îndeamnă persoanele care se confruntă cu acte de corupţie să telefoneze la Linia Naţională Anticorupţie a CNA – 0 800 55555, care funcționează non-stop. IMSP Institutul Mamei și Copilului  informează că la solicitarea administrației, începând cu 15 ianuarie 2018, în cadrul instituției va funcționa Linia Verde – la numărul 022 781296.

Linia Verde a Institutului Mamei și Copilului, care va fi instituită începând cu 15 ianuarie 2018, va funcționa doar în zilele de lucru, între orele 8:00 – 17:00, pentru a asigura răspuns la sesizările pacienților legate de acordarea asistenței medicale în cadrul tuturor subdiviziunilor IMSP Institutul Mamei și Copilului, inclusiv Clinica „Emilian Coțaga”.  În același timp, a fost aprobat un nou ordin privind mecanismul de gestionare a registrului de reclamații în cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului. Astfel, pacienții sunt îndemnați să solicite colaboratorilor secției în care sunt examinați și să utilizeze acest registru, pentru a nota toate reclamațiile sau sugestiile.

Începând cu sfârșitul acestei luni vor fi desfășurate un șir de instruiri care vizează acordarea asistenței medicale calitative, precum și respectarea de către angajații instituției, a protocoalelor și regulamentelor în vigoare, dar și a normelor de etică și deontologie.

Istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, sunt transmise astăzi, 12 ianuarie, către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Mamele evocă cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a lăuzei. Istoriile femeilor sunt din diferite perioade, începând cu anii `90, până în prezent.

 Foto: facebook.com/CentrulNationalAnticoruptie

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *