Prima reacție a Ministerului Educației: Universitatea Slavonă a activat până în 2003 în baza unei autorizații provizorii

Ministerul Educației a răspuns unei solicitări anterioare făcute de ZdG cu privire la activitatea Universității Slavone din Moldova. Ministerul ne-a informat că Universitatea Slavonă a fost fondată și înregistrată în anul 1997 la Camera Înregistrării de Stat pe lîngă Ministerul Justiției, având certificatul de înregistare cu nr. 0052294 din 06.05.1997.

Ulterior, ministerul Învățămîntului a eliberat autorizația provizorie seria 97 nr. 0087 din 21.05.1997. În anul 2007 Universitatea Slavonă obține de la Camera de Licențiere Licența seria A MMII nr. 024913 din 22.05.2007.

Universitatea Slavonă a fost acreditată prin Hotărîrea Colegiului Ministerului Educaţiei nr. 8.2 din 21.10.2003, certificatul de acreditare seria A4 nr.000005.

În anul 2008, Universitatea Slavonă obține certificatul de acreditare științifică seria A, nr. 002 din 14 aprilie 2008 a Consiliului Național de Acreditare și Atestare.

Ministerul a mai precizat că “acreditarea instituțiilor de învăţămînt în Republica Moldova a demarat în anul 2001. Toate actele de studii eliberate anterior atât de către instituţiile de învăţămînt superior de stat, cât şi de cele private sunt recunoscute ca fiind valabile şi permit accesul la studii superioare de master și de doctorat şi, de asemenea, permit posesorului să activeze conform calificării obţinute. Următoarea acreditare pentru această universitate (Slavonă, n.r.) urma sa aibă loc în anul 2008 conform orarului fostei Direcții de acreditare a Ministerului Educației. Deoarece în anul 2008 au fost suspendate acreditările, în legătură cu restructurarea Ministerului Educației și eliminarea subdiviziunii de acreditare, până în prezent nu a activat o altă structură de acreditare. Universitatea Slavonă, de rând cu alte universități, nu a fost acreditată după 5 ani de zile, așa cum prevedea legea.
În prezent, Ministerul Educației este în proces de creare a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional, care va evalua și acredita toate universitățile”, se mai spune în răspunsul oferit de Ministerul Educației pentru ZdG.

Amintim că, ZdG a scris că Chiril Gaburici a studiat economia la “fără frecvență” la Universitatea Slavonă. Premierul a obținut diploma de licență în anul 2004.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *