Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Ministerului de Externe în…

Precizările Ministerului de Externe în legătură cu incendiile devastatoare din Turcia, care au ajuns în stațiunile turistice

Trei persoane au murit în urma unui incendiu forestier masiv care a continuat să ardă și joi, pentru a doua zi consecutiv, în sudul Turciei, aproape de stațiunile turistice frecventate cetățenii R. Moldova.

Presa internațională transmite că flăcările au ajuns în apropierea hotelurilor din mai multe zone turistice și, potrivit presei locale, acestea au fost evacuate, în timp ce pompierii au intervenit în forță pentru a ține sub control incendiul masiv.

În context, reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău menționează că potrivit informațiilor deținute niciun cetățean al R. Moldova nu a avut de suferit, iar echipele de jandarmerie au evacuat persoanele care se aflau în apropierea zonelor periculoase.

Nota emisă de MAEIE:

Cu privire la incendiile puternice în sudul Turciei pe litoralul Mării Mediterane Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara, urmărește evoluțiile privind incendiile puternice care se manifestă în perimetrul localităților Manavgat, provincia Antalya, Marmaris și Milas-Didim din regiunea Muğla, precum și zonele forestiere din Adana, Kayseri, Osmaniye și Mersi. Conform informațiilor obținute de la Serviciul Situații Excepționale din Turcia, niciun cetățean al Republicii Moldova nu a avut de suferit, iar echipele de jandarmerie au evacuat persoanele care se aflau în apropierea zonelor periculoase. Totodată, cetățenii moldoveni care se confruntă cu o situație dificilă, specială, sau cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova la Ankara + 90 538 687 21 01 și numărul de urgență al Consulatului general al Republicii Moldova la Istanbul +90 535 983 01 73. De asemenea, consulii onorifici ai Republicii Moldova în Antalya, Alanya și Marmaris sunt în contact permanent cu misiunea noastră diplomatică în vederea acordării în caz de necesitate a asistenței necesare. Recomandăm în continuare cetățenilor Republicii Moldova să respecte anunţurile autorităţilor locale, să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit și să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone afectate de incendii”, se menționează în nota MAEIE.

Presa locală scrie că autorităţile au anunțat că mai mult de 60 de incendii au izbucnit în 17 provincii de pe coastele turce cu ieşire la Marea Egee şi Marea Mediterană săptămâna aceasta. Dintre aceste incendii, 36 au fost izolate, dar eforturile pompierilor de a stinge celelalte 17 focare continuă. Conform AFAD, mai mult de 140 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale sau au suferit daune materiale.

Turcia s-a confruntat cu o serie de dezastre provocate de vremea extremă în această vară, printre care viiturile de săptămâna trecută, care au provocat moartea a şase persoane în regiunea Mării Negre.