Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Persoanele care dețin permise de…

Persoanele care dețin permise de conducere valide în R. Moldova vor putea să conducă în Spania, fără a fi necesar să obțină un permis local

Sursa: mai.gov.md

Procesul de conducere a vehiculelor auto va fi simplificat pentru șoferii din R. Moldova și Regatul Spaniei, datorită Acordului privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor naționale de conducere semnat la Chișinău, de către ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și ministrul spaniol al Afacerilor Interne, Fernando Grande – Marlaska Gomez.

Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), acordul marchează „un pas important în intensificarea cooperării bilaterale și facilitarea traficului rutier între cele două țări”, având drept scop eliminarea obstacolelor administrative pentru șoferii din ambele state. Principalele aspecte ale acestui Acord includ recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, permițând astfel persoanelor care dețin permise de conducere valide în Republica Moldova să conducă temporar în Regatul Spaniei fără a fi necesar să obțină un permis local, și invers. De asemenea, se simplifică procesul de schimbare a permiselor de conducere pentru cei care se mută dintr-o țară în alta, eliminând necesitatea de a susține teste suplimentare.

La briefingul de presă susținut după semnarea Acordului, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, a subliniat importanța acestui pas în îmbunătățirea relațiilor bilaterale și a mobilității cetățenilor.

„Acest acord marchează un moment important pentru șoferii din Republica Moldova și Regatul Spaniei, facilitând călătoriile și eliminând barierele administrative. Este important să ne amintim că acest Acord nu facilitează doar șofatul, ci promovează cooperarea și înțelegerea între Moldova și Spania. Prin acest parteneriat, demonstrăm că suntem dedicați să creăm un mediu mai sigur și mai convenabil pentru toți cetățenii noștri”, a declarat ministrul Efros.

La rândul său, ministrul spaniol de interne, Fernando Grande – Marlaska Gomez a menționat că „este încă un pas pe calea cooperării pe care o menținem în subiecte de securitate.

„Securitatea rutieră este o prioritate pentru noi la fel cum sunt combaterea criminalității organizate, traficului de persoane. Suntem două țări cu interese comune, cu obiective comune și ne angajăm să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți viața cetățenilor noștri”, a spus Fernando Grande – Marlaska Gomez.

În cadrul ședinței bilaterale, Ministrul Adrian Efros a evidențiat recunoștința pentru sprijinul continuu al Spaniei în parcursul european al Republicii Moldova și a apreciat contribuția în consolidarea capacităților angajaților MAI în combaterea criminalității organizate. Oficialul a prezentat prioritățile de cooperare bilaterală, care includ întărirea capacităților de protecție civilă, aderarea la rețelele internaționale de poliție specializate și dezvoltarea dialogului bilateral în domeniul misiunilor internaționale.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlament au aprobat miercuri, 17 ianuarie, inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului între R. Moldova şi Spania privind recunoașterea reciprocă şi conversiunea permiselor naționale de conducere.

În prezent, R. Moldova are încheiate trei acorduri similare cu Republica Turcia, Republica Lituania și Republica Italia.

Permisele de conducere eliberate de autoritățile R. Moldova sunt recunoscute în baza prevederilor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 1968.