Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Noi nu suntem doar cifre…

„Noi nu suntem doar cifre din statistică, suntem oameni reali și avem nevoie de legi care ne vor proteja drepturile”

Peste 200 de femei lidere din grupurile: femei migrante, femei victime a violenței, femei foste dependente de droguri, femei afectate și infectate cu HIV, femei cu necesități speciale, femei şi fete de etnie romă, femei în etate și femei antreprenoare s-au întâlnit cu partidele politice și membrii Parlamentului pentru a discuta direct și deschis despre prioritățile de dezvoltare din perspectiva femeilor din R. Moldova.

Acest dialog a avut loc în cadrul Forumului Public „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă: Femeia Contează”, ediția a III-a, ce a avut loc la 28 martie, curent, la Chișinău.

d5a6e8a1-e1b6-491e-bcba-5efdc096ee64În cadrul evenimentului au fost dezbătute subiecte precum: Participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul decizional; accesibilitatea clădirilor publice pentru persoane cu necesităţi speciale; concediul de îngrijire al copilului și problema reintegrării mamelor în câmpul muncii; promovarea politică a femeilor de etnie romă la nivel local și central; semnarea și ratificarea convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (Convenția de la Istanbul), și altele.

La sfârșitul discuțiilor atât politicienii cât și grupurile de femei au prezentat o rezoluție despre angajamentele lor și acțiunile viitoare în vederea promovării și protejării drepturilor femeilor. De asemenea, grupurile de femei și politicieni au stabilit noi întâlniri pentru a prezenta subiectele cheie și soluțiile propuse, în cadrul partidelor politice și în cadrul parlamentului.

„Acest forum este o platformă de colaborare între societatea civilă și parlamentari. În urma acestui forum noi foarte mult tindem spre un dialog și o colaborare permanentă; să fim implicați în procesul decizional, să fim implicați în procesul de schimbare, reformare și aplicare a legilor. Noi nu suntem doar cifre din statistică, suntem oameni reali și avem nevoie de legi care ne vor proteja drepturile”, a spus Irina Revin, participanta forumului și președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din R. Moldova.

Pentru prima dată, la ediția din acest au fost implicați bărbații pentru a sprijini abilitarea femeilor și egalitatea de gen, cu sloganul HeForShe (Bărbații susțin Femeile) – Campanie globală ONU.

Organizatorii evenimentului sunt Grupul Consultativ al Societății Civile (CSAG – Civil Society Advisory Group), inițiativa din care fac parte mai multe organizații nonguvernamentale de protejare și promovare a drepturilor femeilor, în parteneriat cu Platforma Femeilor Parlamentare și cu sprijinul UN Women Moldova.