Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Inspectoratul pentru Protecția Mediului a…

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dispus sistarea imediată a activității „Danube Oil Company”

În legătură cu incendiile din Portul Internațional Liber Giurgiulești, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a dispus sistarea imediată a activității „Danube Oil Company” până la remedierea încălcărilor depistate, iar Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) a dispus demolarea silozurilor neconforme. Materialele controalelor vor fi transmise Procuraturii pentru examinare, se anunță într-un comunicat marți, 24 ianuarie.

Urmare a controalelor efectuate la compania „Danube Oil Company”, ale cărei silozuri de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești au luat foc în ultimele săptămâni, IPM a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă, în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile, informează reprezentanții IPM.

AST a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. „Soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc”, informează responsabilii de la AST.

Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. ”Calea Ferată Moldova”.

IPM urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.  

Într-o ședință operativă, șefa Executivului a dat indicații să fie verificate toate silozurile din țară, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.

Un incident a avut loc pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1 000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. La fața locului conform apelului sporit de intervenție au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunța în dimineața zilei de duminică, 22 ianuarie că angajații IGSU din sudul țării au intervenit pentru a lichida un nou incendiu produs la portul Giurgiulești, în urma prăbușirii unui alt rezervorul nr.2, încărcat cu șrot de floarea soarelui.