Inegalități de gen în R. Moldova: salariul mediu pe economie pentru femei este cu 14% mai mic decât pentru bărbați

În timp ce țara vecină, România, a înregistrat în anul 2016 cel mai mic decalaj de salarizare dintre femei și bărbați din Uniunea Europeană (UE), de doar 5%, în R. Moldova, în anul 2016, salariul mediu pe economie pentru femei a fost cu 14% mai mic decât pentru bărbați, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Cel mai mare ecart salarial a fost înregistrat în domeniul „activități financiare și asigurări”, unde, deși ponderea femeilor salariate este cu 33,3% mai mare decât a bărbaților, salariul femeilor este cu 41,4% mai mic. În Uniunea Europeană (UE), decalajul de salarizare dintre femei și bărbați s-a menținut în 2016 la un nivel de peste 16 %.  Cel mai mic decalaj de salarizare a fost înregistrat în România și Italia (5%), iar cel mai înalt − în Estonia (circa 25%). 

Potrivit datelor BNS din 2017, în R. Moldova sunt mai multe femei decât bărbați (93 de bărbați revin la 100 de femei). În anul 2016, cu 4% mai mulți bărbați decât femei desfășurau activități economice și sociale cu obținerea unui venit. Totodată, numărul femeilor salariate înregistrat în 2016 a fost mai mare decât numărul bărbaților salariați: 67% vs 58,9%. Salariul mediu pe economie înregistrat în același an a fost însă cu 14% mai mic pentru femei decât pentru bărbați.

Sursa: BNS

„Activități financiare și de asigurări”: femeile primesc un salariu cu 41,4% mai mic decât bărbații

Cel mai mare decalaj între salariul câștigat de femei și salariul câștigat de bărbați înregistrat în 2016 a fost în domeniul „activități financiare și de asigurări”, 41,4%. Astfel, salariul lunar pentru femei a fost de 8 214,1 lei , iar pentru bărbați − 14 016 lei. Asta, deși în domeniul respectiv, ponderea femeilor salariate este cu 33,2% mai mare decât a bărbaților.

Alte domenii în care ponderea femeilor salariate este mai mare decât a bărbaților sunt: „sănătate” (cu 62,9%), „învățământ” (52,4%), „activități științifice” (cu 10,3%). Chiar și așa, salariul lunar câștigat de femei în aceste domenii este mai mic decât salariul bărbaților. Cel mai mic decalaj salarial pe categorie de gen înregistrat în 2016 este în domeniul „învățământ”, unde femeile primesc un salariu lunar cu 0,4% mai mic decât bărbații.

Sursa: BNS

În sectorul „informații și comunicații”  femeile câștigă lunar un salariu mai mic decât bărbații cu 32,8%. Ponderea femeilor salariate în acest domeniu este cu 10,6% mai mic decât a bărbaților.

Și în sectorul „administrație publică și apărare”, ponderea femeilor salariate este cu 14,9% mai mică decât a bărbaților, iar câștigul salarial al femeilor este cu 9,7% mai mic decât a bărbaților.

În UE, femeile au câștigat în medie 84 cenți pentru fiecare euro pe care l-a câștigat un bărbat per oră

Diferența de remunerare dintre femei și bărbați în statele membre ale UE, în 2016 a fost mai mică de 10% în România (5,2%), Italia (5,3 %), Luxemburg (5,5%), Belgia ( 6,1 %), Polonia (7,2 %), Slovenia (7,8 %) și Croaţia (8,7%, informația pentru anul 2014) . Pe de altă parte, diferența de remunerare a fost de peste 20% în Estonia (25,3 %), în Republica Cehă (21,8%), Germania ( 21,5 %), Regatul Unit al Marii Britanii (21,0 %) și Austria (20,1%).

Diferențele de remunerare dintre femei și bărbați în 2016/Sursa: Eurostat

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie, Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene publică un articol privind diferențele de remunerare dintre femei și bărbați.

 

Foto antet: hrinasia.com

 

 

 

 

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *