Începând cu 1 august oamenii din r. Dubăsari vor avea acces la propriile terenuri agricole

Începând cu 1 august 2018, oamenii din r. Dubăsari vor avea acces necondiționat la propriile terenuri agricole pentru un termen de 20 de ani.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, eliberarea certificatelor va începe în perioada imediat următoare.

Anunțul a fost făcut astăzi, 23 aprilie, în cadrul întrevederii dintre reprezentanții Biroului Politici de reintegrare și administrațiile publice locale din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, precum și agenții economici din raionul Dubăsari.

Problema accesului la proprietăți datează pentru fermierii din raionul Dubăsari din luna martie 2014. De atunci, administrația transnistreană i-a obligat pe fermieri și agenții economici din satele: Doroțcaia, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă și Roghi, să plătească taxe de chirie pentru terenurile care le aparțin și a refuzat să le recunoască dreptul de proprietate. De atunci Guvernul s-a obligat, pe parcursul acestor ani să acorde unele compensații proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol. 

Reamintim faptul că la începutul anului 2013 CtEDO a comunicat Moldovei și Federației Ruse, 8 cereri ce cuprind plângerile unui număr de 1651 proprietari de terenuri agricole, aflate în raionul Dubăsari, precum şi 3 societăţi agricole comerciale.

Asociația Promo-LEX, în repetate rânduri, a subliniat importanţa realizării depline a obligaţiunilor pozitive ale autorităţilor constituţionale în cazul deținătorilor de terenuri din r-nul Dubăsari, prin identificarea unor soluții viabile pentru miile de proprietari legali ai terenurilor agricole, în vederea prelucrării fără impedimente a acestor terenuri și respectarea dreptului de proprietate.

Suparafața terenurilor agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Rîbnița – Tiraspol, constituie 42 la sută din suprafața totală a raionului.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *