Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În R. Moldova sunt peste…

În R. Moldova sunt peste 176 de mii de persoane cu dizabilități, inclusiv peste 10 mii de copii

Astăzi, 3 decembrie, la nivel mondial este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. Aceasta zi își propune sensibilizarea populației în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea drepturilor acestora. Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS) din anul 2018 în R. Moldova sunt peste 176 mii de persoane cu dizabilități, inclusiv peste 10 mii copii cu vârsta de până la 17 ani.

Potrivit datelor oferite de BNS, ponderea bărbaţilor în structura persoanelor cu dizabilităţi este mai mare decât a femeilor şi constituie 51,5%. La 10 mii bărbaţi revin în medie 710 bărbaţi cu dizabilităţi comparativ cu 608 femei cu dizabilităţi la 10 mii populație feminină.

În numărul total al pensionarilor cu dizabilităţi, predomină persoanele care au vârsta de 55-64 ani – 43,1% şi 30-54 ani – 33,9%. Cauza care a determinat dizabilitatea, se constată că, în proporţie de 96,4% dizabilitatea a survenit în urma unei boli obişnuite şi, în circa 2 la sută din cazuri, pe motiv de boală profesională şi accidente de muncă. Aproape fiecare al zecelea pensionar are dizabilitate severă.

Majoritatea adulților recunoscuți cu dizabilitate pentru prima dată sunt în vârstă aptă de muncă

Circa 91 la sută din persoanele cu dizabilitate primară sunt în vârstă aptă de muncă, iar circa 62 la sută din acestea sunt din mediul rural. Rata dizabilităţii primare, în cazul persoanelor în vârstă aptă de muncă, a înregistrat tendinţe de scădere în ultimii ani. În anul 2018, la 10 mii locuitori în vârstă aptă de muncă revin circa 48 persoane cu dizabilitate primară.

Conform gradului de dizabilitate, 17,8% sunt persoane cu dizabilitate severă (gradul I), 47,7% cu dizabilitate accentuată (gradul II) şi 34,5% cu dizabilitate medie (gradul III). Totodată, femeile în structura persoanelor cu grad sever de dizabilitate constituie 36,3%, din persoanele cu dizabilitate accentuată – 37,5% și 37,8% din total persoane cu dizabilitate medie. Comparativ cu anii precedenți ponderea persoanelor cu dizabilitate severă și accentuată a scăzut, dar a crescut în cazul persoanelor cu dizabilitate medie.

În instituțiile de învățămân general au fost integrați 7990 copii cu cerințe educaționale speciale și 1570 copii cu dizabilități, numărul cărora s-a diminuat cu 2,8% comparativ cu anul de studii 2017/18. Mai mult de o treime din elevii cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități, cuprinși în învățământul general sunt fete, ponderea lor micșorându-se pe parcursul ultimilor 5 ani cu 2,9 puncte procentuale.

Conform datelor „Studiului privind percepțiile și atitudinile față de persoanele în etate”, realizat în 2018, persoanele cu dizabilități se regăsesc printre primele 3 categorii de populație cel mai des discriminate în R. Moldova, acest lucru fiind confirmat de către 41% dintre participanții la studiu.

Totodată, distanța socială față de această categorie de persoane, deși a scăzut comparativ cu anul 2015, rămâne totuși una regretabil de mare. Astfel, conform studiului persoanele cu dizabilități fizice ar fi acceptate de populația generală până la nivel de prieten, dar nu și de membru al familiei, iar persoanele cu dizabilități intelectuale – până la nivel de coleg de muncă și nu mai mult.

Numai în anul 2019 Consiliul pentru egalitate a emis 9 decizii de constatare a discriminării pe criteriu de dizabilitate. De cele mai dese ori este invocată fapta de discriminare în domeniile precum acces la servicii și bunuri disponibile publicului, câmpul muncii și educație.