Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO, VIDEO/ Construcțiile din beton…

FOTO VIDEO Construcțiile din beton ridicate în Pădurea Durlești sunt demolate după cinci luni de la investigația ZdG, în urma căreia au fost pornite și mai multe procese penale

ZdG/ 2 iunie

Construcțiile din beton, ridicate în Pădurea Durlești sunt demolate, după cinci luni de la investigația ZdG, în urma căreia au fost pornite și mai multe procese penale. Firma care a arendat 40 de hectare din pădure a început demolările, după ce a fost somată de Agenția Moldsilva, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul din cadrul Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice al Procuraturii Generale (PG), Ion Tețcu.

„La somațiile Agenției Moldsilva sunt efectuate demolări ale acelor construcții. Lucrările de demolare sunt efectuate de către firma arendașă, „Batami Grup”. Proprietarul companiei, Ion Meleca, nu a respectat prevederile contractului de arendă și regulamentul din 2008 privind arenda fondului forestier, care prevede ca arendașul, în cazul în care a admis nereguli, trebuie să demoleze construcțiile pe cont propriu”, a declarat pentru ZdG Ion Tețcu.

Procurorul susține că au fost pornite două cauze penale: „avem în vizor fraudă ecologică, delapidarea statului de teren și abuzuri de putere săvârșite de unii funcționari, implicați în eliberarea actelor permisive, care au dus la înregistrarea acelor temelii la cadastru”.

În luna ianuarie, după ce ZdG a relatat că în pădurea Durlești au loc lucrări de construcție a unor case, fiind folosite materiale de construcții interzise în păduri, precum betonul armat, procurorii Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul PG au pornit o cauză penală și mai multe procese.

Șeful Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice al PG, Ghenadie Pîrlii, care gestionează cazul, a declarat anterior pentru Ziarul de Gardă că, în cadrul proceselor penale inițiate s-a stabilit că mai mulți factori de decizie au admis încălcări.

Potrivit procurorului, factorii de decizie vizați în procesele penale au eliberat actele de dare în arendă a celor 40 de hectare din Pădurea Durlești și au eliberat autorizația pentru construcție, menționând că au fost acumulate suficiente probe pe marginea acestui caz, iar „factorii responsabili vor fi trași la răspundere”.

Directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Ion Curmei, susține că în urma unui control inopinat al agenției, administratorul firmei arendașe „Batami Grup” a fost amendat cu 4 500 de lei pentru „încălcări grave”.

Locuitorii din zonă ne-au comunicat anterior că au depus declarații la Procuratură, într-o cauză penală inițiată și au menționat că vor sesizeza autoritățile competente până când construcțiile din Pădurea Durlești vor fi demolate.

Proprietarul firmei arendașe, întrebat de jurnaliștii ZdG, care este poziția lui față de acțiunile întreprinse de procurori și locatarii din „Poiana Domnească”, Ion Meleca, a spus „că nu are gust de vorbă”.

Investigația publicată de ZdG în ianuarie curent arăta că în Pădurea din Durlești, aflată la marginea sectorului Buiucani al municipiului Chișinău, sunt puse bazele pentru construcția a șapte imobile de compania „Batami Grup”, care arendează 40 de hectare din pădure.

Cele șapte imobile, care urmau să apară în Pădurea Durlești, erau înregistrate la Cadastru cu titlul de „construcție nefinalizată”. Conform actelor cadastrale, patru dintre acestea urmau să aibă circa 190 m.p., altele două – câte 107 m.p., iar a șaptea casă urma să aibă o suprafață de 87 m.p.

Miza și interesul celor care au început să toarne beton în pădure era enorm: prețul unei case în această zonă poate depăși 200 de mii de euro.

Investigația video publicată de ZdG în ianuarie curent:

Articolul integral: https://bit.ly/2KqcJxl