Cazul construcțiilor din Pădurea Durlești. După investigația ZdG, Procuratura a pornit mai multe procese și o cauză penală: „Va fi un caz răsunător” – Ziarul de Gardă
 • Cazul construcțiilor din Pădurea Durlești. După investigația ZdG, Procuratura a pornit mai multe procese și o cauză penală: „Va fi un caz răsunător”

  Cazul construcțiilor din Pădurea Durlești. După investigația ZdG, Procuratura a pornit mai multe procese și o cauză penală: „Va fi un caz răsunător”
  Foto: zdg.md
  de
  13 mai 2021 | 09:10

  La trei luni după ce ZdG a relatat că în pădurea Durlești au loc lucrări de construcție a unor case, fiind folosite materiale de construcții interzise în păduri, precum betonul armat, procurorii din cadrul Secției de investigare a fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul Procuraturii Generale (PG) anunță că au pornit mai multe procese penale și o cauză penală.

  Șeful Secției de investigare a fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul PG, Ghenadie Pîrlii, care gestionează cazul, a declarat pentru Ziarul de Gardă că, în cadrul proceselor penale inițiate, autoritățile au stabilit că au fost comise mai multe încălcări de către factorii de decizie din acest caz (n.r.: Agenția de Mediu, Moldsilva și Agenția pentru Supraveghere Tehnică).

  Potrivit procurorului, în procesele penale sunt vizați mai mulți factori de decizie, printre care cei care au eliberat actele de dare în arendă a celor 40 de hectare din Pădurea Durlești și cei care au eliberat autorizația pentru construcție, respectiv reprezentanți ai Moldsilva și ai Primăriei Durlești, tot el menționând că organele de drept au acumulat suficiente probe pe acest caz și că „factorii responsabili vor fi trași la răspundere”.

  Între timp, Directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică susține că în urma unui control inopinat al Agenției, administratorul firmei arendașe „Batami Grup” a fost sancționat cu amendă în mărime de 4 500 de lei pentru „încălcări grave”.

  Solicitați de ZdG, locuitorii din zonă ne-au comunicat că în toată această perioadă au depus declarații la Procuratură în cadrul cauzei penale inițiate și spun că nu vor renunța să sesizeze autoritățile competente până când construcțiile din Pădurea Durlești nu vor fi demolate. Locatarii declară că firma arendașă („Batami Grup”, fondată și administrată de Ion Meleca), care a inițiat construcțiile, trebuie „obligată de către autorități să înverzească teritoriul unde a început construcția”.

  Publicitate

  Contactat de jurnaliștii Ziarului de Gardă și întrebat care este poziția lui față de acțiunile întreprinse de procurori și locatarii din „Poiana Domnească”, proprietarul firmei arendași (Batami Grup), Ion Meleca, ne-a comunicat „că nu are gust de vorbă”.

  Procurorii au ințiat mai multe procese și o cauză penală: „Au fost stabilite mai multe categorii de încălcări comise de factorii de decizie”

  Solicitat de ZdG, șeful Secției de investigare a fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul Procuraturii Generale (PG), Ghenadie Pîrlii, ne-a comunicat că, după investigația publicată de ZdG, organele de drept au pornit mai multe procese penale și o cauză penală pe cazul construcțiilor din Pădurea Durlești. Potrivit procurorului, în procesele penale sunt vizați mai mulți factori de decizie, printre care cei care au eliberat actele de dare în arendă a celor 40 de hectare din Pădure Durlești, respectiv reprezentanți ai Moldsilva și cei care au eliberat autorizația pentru construcție, mai exact Primăria Durlești.

  Ghenadie Pîrlii

  Ne-am autosesizat după investigația ZdG, ulterior au parvenit și demersuri de la alte autorități. În baza procesului penal au fost stabilite mai multe categorii de încălcări comise de mai mulți factori de decizie, toți cei care sunt implicați în acest caz. Începând cu darea în arendă, eliberarea documentelor de către Moldsilva și alți factori de decizie din acest caz. La moment este pornit un caz penal și urmează și încă o cauză penală. Mai exact, o cauză ce ține de infracțiunile ecologice și alta ce ține de abuzurile sau depășirile de atribuții comise de către factorii de decizie implicați în acest caz. Agenția de Mediu, Moldsilva și Agenția pentru Supraveghere Tehnică au făcut expertiza și ne-au transmis raportul. Agenția de Mediu arată în raportul efectuat că a depistat prejudiciu de 13 mii de lei, ceea ce noi vom verifica”, a declarat Ghenadie Pîrlii.

  Procuratura anunță că lucrările de construcție sunt sistate, iar factorii responsabili de acest caz vor fi trași la răspundere: „O să fie un caz răsunător”

  Procurorul ne-a mai spus că organele de drept au acumulat suficiente probe pe acest caz și că „factorii responsabili vor fi trași la răspundere”. Tot procurorul ne-a comunicat că acest caz va fi unul „răsunător”, dar nu ne-a explicat la ce anume se referă, precizând că sunt date din anchetă care nu pot fi divulgate.

  Pădurea Durlești, lucrări de construcție

  Urmează instrumentarea cauzei penale, dar nu pot să vă dau detalii pentru că nu este finalizată și este prematur. Fiecare acțiune va fi documentată. Obligația noastră este să arătăm care a fost comportamentul autorităților în raport cu cei care au luat în arendă și au construit pe acele terenuri. La baza investigației noastre stau niște constatări ale autorităților respective, dar noi am mers și pe alte căi ca să stabilim prejudiciul real. Procurorii au fost de trei ori la fața locului și au numărat fiecare tăiere de copac și unde trebuia să fie copac. Lucrările de construcție au fost sistate, asta a fost intenția noastră – să le sistăm. O să fie atrași la răspundere factorii responsabili, o să fie un caz răsunător. Am pornit mai multe procese penale și o cauză penală. Am luat fiecare autoritate implicată și investigăm. Sunt date de anchetă și nu putem să divulgăm. Moldsilva a creat un grup de lucru și la urmă a constatat careva prejudicii. Pe un caz este pornită cauză penală”, a declarat Ghenadie Pîrlii.

  Publicitate

  Drumul din pietriș amenajat de firma arendașă – stricat de locatari pentru a bloca accesul în pădure

  Locuitorii sectorului „Poiana Domnească”, aflat la marginea Pădurii Durlești, ne-au spus că au stricat drumul din pietriș amenajat de firma arendașă și au plantat în loc copaci, cu scopul, potrivit lor, de a bloca accesul în pădure. Un locuitor al zonei ne-a mai spus că împreună cu alți câțiva vecini au depus declarații la Procuratură în cadrul unei cauze penale inițiate de organele de drept.

  Locatarii au stricat drumul acesta care a fost construit ilegal de către firma care arendează 40 de hectare din pădure. Procuratura a pornit cauză penală și eu cu câțiva locatari am dat depoziții în acest sens. Din banii locatarilor a fost stricat drumul și sădiți copaci. Meleca știe că noi am stricat drumul și am pus copaci, dar nu ne-a zis nimic”, ne-a comunicat un locatar.

  Construcțiile au fost sistate. Nu sunt demolate, dar am înțeles că ei așteaptă decizie definitivă, ei au contestat decizia și așteaptă, dar toate căile de acces sunt blocate. Doar în cazul în care Moldsilva le va da acces în Pădure de pe lângă stația PECO, doar așa o să poată intra în pădure. Ei caută soluții, dar nu știu ce o să găsească. A fost consiliul locatarilor și noi nu le-am dat acces în pădure. Temporar a fost oprită construcția, dar contractul de arendă este încă în vigoare. De când am stricat drumul nu intră nimeni în pădure. Dacă o să construiască, noi vom protesta din nou. Nu vrem să construiască acolo și să taie copacii”, a declarat Dumitru Rață, președintele asociației de locatari din zonă.

  „Dacă nu vor fi demolate construcțiile, ne vom adresa în instanță”

  Locatarii ne-au mai spus că dacă autoritățile competente nu vor dispune anularea contractului de arendă, iar construcțiile inițiate în pădure nu vor fi demolate, se vor adresa în instanță.

  Construcția din Pădurea Durlești

  Acum așteptăm să vedem ce urmează cu dosarul acesta penal și contractul de arendă, dacă se anulează sau se schimbă. În cazul în care nu se găsește soluția, Asociația Locatarilor și-a luat avocat și el se va adresa în instanță ca să anulăm acest contract de arendă. Noi am vorbit cu Meleca pentru a rezolva acest caz pe cale amiabilă. Noi în continuare cerem să fie demolate construcțiile, să fie sădiți copaci, să nu mai taie copacii din pădure”, ne-a mai comunicat un locatar.

  Directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică: „Au fost aplicate sancțiuni contravenționale și emis un proces verbal”

  Directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Ion Curmei, ne-a comunicat că agenția pe care o conduce a efectuat un control inopinat în Pădurea Durlești cu privire la construcțiile de acolo, iar în urma acestuia administratorul firmei „Batami Grup” a fost sancționat cu amendă în mărime de 4 500 de lei pentru „încălcări grave”.

  Construcția din Părdurea Durlești

  „Conform delegației de control din 18 ianuarie, a fost inițiat și desfășurat control inopinat la agentul economic „Batami Grup” referitor la executarea lucrărilor a unei pensiuni agro-turistice. În urma examinării, a fost întocmit procesul verbal de control din 22 ianuarie 2021. S-au constatat încălcări care se încadrează în categoria încălcărilor grave, drept rezultat au fost întocmite prescripție și măsuri restrictive cu sistarea lucrărilor. A fost pornit dosar contravențional, în baza art. 77 alin. 1, a fost aplicată sancțiunea maximă. 90 de unități convenționale, este amenda maximă. Amenda i-a fost aplicată administratorului SRL „Batami Grup”. Asupra siguranței construcțiilor nu este corect să ne expunem pentru că acolo sunt doar fundamente din beton, dar lucrările au fost sistate. Autoritatea publică locală a luat atitudine, dar nu știu dacă au fost revocate actele permisive”, ne-a comunicat Ion Curmei.

  Publicitate

  Proprietarul firmei arendașe: „Eu acum nu am gust de vorbă”

  Ion Meleca

  Contactat de jurnaliștii Ziarului de Gardă și întrebat care este poziția lui față de acțiunile întreprinse de procurori cu privire la procese penale și cauza inițiată, dar și față de acțiunile locatarilor din „Poiana Domnească”, proprietarul firmei arendași (Batami Grup), Ion Meleca, ne-a comunicat următoarele: „Lasă-i să examineze cei de la Procuratură. O să-i ascultăm pe toți. Eu acum nu am gust de vorbă”.

  Investigația publicată de ZdG în ianuarie 2021 arăta că în Pădurea Durlești, aflată la marginea sectorului Buiucani al municipiului Chișinău, sunt puse bazele pentru construcția a șapte imobile de către compania „Batami Grup”,care arendează 40 de hectare din pădure.

  Cele șapte imobile care urmau să apară în Pădurea Durlești erau deja înregistrate la Cadastru cu titlul de „construcție nefinalizată”. Conform actelor cadastrale, patru dintre acestea urmau să aibă cca 190 m.p., altele două – câte 107 m.p., iar a șaptea casă urma să aibă o suprafață de 87 m.p.

  Miza și interesul celor care au început să toarne beton în pădure era enorm: prețul unei case în această zonă poate depăși 200 de mii de euro.

  Mai jos găsiți investigația video publicată de ZdG în ianuarie curent.

  Citește și:

  Articolul integral poate fi găsit aici: https://bit.ly/2KqcJxl

  * Puteți susține Ziarul de Gardă devenind patronul nostru pe https://www.patreon.com/zdg

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși

  Rușii continuă atacul asupra regiunilor din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk, trei oameni au fost uciși. Ministerul rus al Apărării anunță că, în ul…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler