Principală  —  IMPORTANTE   —   Betonul armat din Pădurea Durlești,…

Betonul armat din Pădurea Durlești, turnat contrar condițiilor contractuale. Arbori tăiați ilegal, drum și gard neautorizat din beton – alte câteva nereguli

11 arbori de specie tei și stejar au fost tăiați ilegal în pădurea de la Durlești, despre care ZdG a relatat acum câteva zile, neautorizat a fost construit și gardul de beton, iar stratul de sol fertil a fost decopertat în lipsa biletului silvic. Acestea sunt câteva dintre constatările Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) pe cazul construcției din beton armat din pădurea Durlești, situată la doi pași de Chișinău. Reprezentanții Ministerului spun că materialele acumulate și constatările privind iregularitățile admise în procesul gestionării terenului din fondul forestier au fost transmise Procuraturii Generale, iar arendașul terenului a fost somat să sisteze lucrările.

MADRM a dispus, în luna decembrie 2020, întreprinderilor de profil din subordine să verifice legalitatea actelor permisive și a acțiunilor desfășurate în sectorul Poiana Domnească din orășelul Durlești, după ce a primit o petiție semnată de locuitorii din regiune.

Astfel, Agenția „Moldsilva” a creat o comisie de specialitate pentru a verifica legalitatea lucrărilor de construcție și defrișarea copacilor în pădure, inclusiv, a actelor de arendă asupra teritoriului menționat, iar Î.S. Întreprinderea pentru Silvicultură „Chișinău” a emis un ordin pentru verificarea respectării  prevederilor contractului de arendă și a legislației silvice, iar Inspectoratul pentru Protecția Mediului a efectuat un control inopinat la fața locului.

În urma verificărilor efectuate, au fost constatate mai multe nereguli și abateri de la legislația în vigoare.

Mai exact, arendașul – „Batami Grup”, fondată și administrată de Ion Meleca – a construit neautorizat un gard de beton și un drum, a decopertat stratul de sol fertil, în lipsa  biletului silvic, a instalat câteva fundaţii de beton de tip monolit și a efectuat tăieri ilicite de arbori.

„Arendașului i-a fost solicitat sistarea lucrărilor de construcție, cât și prezentarea avizului tehnic de la organele competente în domeniul construcțiilor referitor la respectarea proiectului și corespunderea construcțiilor executate cu cerințele proiectului coordonat. Totodată, în cadrul verificărilor reprezentanții IPM au constatat că cele șapte temelii au fost edificate din materiale de construcție durabile, au fost înregistrate ca bunuri imobile la Agenția Servicii Publice, iar pentru construcția acestora au fost tăiați ilegal 11 arbori de specie tei și stejar cu diametrul de la 30-52 cm, cioatele arborilor fiind acoperite cu sol”, spun reprezentanții MADRM.

Cei de la Minister spun că arendașul Ion Meleca și-a justificat acțiunile prin prezentarea contractul de arendă a terenurilor din fondul forestier în scop de recreere semnat în iunie 2008, autorizația de construire emisă în octombrie 2019, avizul Ministerului Mediului, ce permite efectuarea lucrărilor respective, obținut în iunie 2017 și avizul pozitiv al expertizei ecologice de stat din august 2017.

MADRM anunță că materialele acumulate și constatările privind iregularitățile admise în procesul gestionării terenului din fondul forestier au fost transmise Procuraturii Generale.  De asemenea, în prezent, reprezentanții IPM definitivează procedura de control, iar constatările suplimentare vor fi transmise organelor de drept. 

La rândul său, Agenția „Moldsilva” susține că, în prezent, grupul de lucru îşi continuă activitatea de investigare a realizării practice a contractului de arendă şi a corespunderii construcţiilor executate cu cerinţele proiectului coordonat.

„Primele concluzii ale comisiei au stabilit că agentul economic a efectuat tăieri ilicite şi decopertări neautorizate, a construit un drum neautorizat şi un gard de beton şi a instalat câteva fundaţii de beton de tip monolit, ceea ce denotă nerespectarea condiţiilor contractuale şi abateri de la proiect. (…) Absolut toate abaterile de la condiţiile contractuale şi necorespunderile cu cadrul normativ silvic şi juridic vor fi documentate în modul stabilit şi expediate în adresa instanţelor abilitate ale statului pentru măsurile ce se impun”, spun reprezentanții Agenției.

ZdG a constatat că miza și interesul celor care toarnă beton în pădure este enorm: prețul unei case în această zonă poate depăși 200 de mii de euro. În prezent, în pădurea Durlești sunt puse deja bazele pentru șapte imobile, însă locuitorii din zonă se tem că toată pădurea va fi distrusă și folosită în scopuri imobiliare.