Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ PG, Ministrul Agriculturii, Agenția…

DOC PG, Ministrul Agriculturii, Agenția „Moldsilva”, Agenția de Mediu și alte câteva instituții, sesizate de doi deputați după investigația ZdG „Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești”

Procuratura Generală, Ministrul Agriculturii, Agenția „Moldsilva”, Agenția de Mediu și alte câteva instituții au fost sesizate de doi deputați după ce jurnaliștii Ziarului de Gardă au scos în investigația „Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești” modul în care pădurea Durlești, situată la doi pași de Chișinău, este ciopârțită sub ochii autorităților, iar în locul copacilor „răsar”, peste noapte, construcții din beton armat, chiar dacă în păduri sunt permise doar construcții ușor demontabile.

Deputatul fracțiunii Partidul acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, s-a adresat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu solicitarea de a se autosesiza pe marginea investigației ZdG.

„Vin respectuos cu solicitarea de a efectua un control riguros pe marginea acestui caz, verificând legalitatea acestor acțiuni, cu atragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor ce se fac vinovate de aceste abuzuri”, se arată în solicitarea deputatului Dumitru Alaiba.

Și deputatul fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM), Nicolae Ciubuc, a făcut solicitări către Procuratura Generală, Ministrul Agriculturii, Agenția „Moldsilva”, Agenția de Mediu și alte instituții să demareze investigații pe cele relatate de ZdG.

„Impotența instituțiilor de stat, de a acționa, mai ales pe domeniul mediului, afectează esențial sănătatea și viitorul unei națiuni. E grav ce se întâmplă în domeniul mediului. Mai multe ilegalități deja sunt evidențiate în cadrul Comisie parlamentare de ancheta privind gestionarea substanțelor minerale utile, pe care am onoarea s-o conduc. Vedem și pe domeniul silvic cum unii “barosani” din domeniul imobiliar, care au violat spațiile verzi din oraș, construind spații locative, acum își răsfață poftele, construind case in pădure, fără nici un fel de teama. De regulă, astfel de “îndrăzneală” o au cei cu relații, și-n multe cazul cu acordul tăcit a celor ce sunt responsabili de supravegherea domeniului, folosindu-se de anumite lacune sau crâmpeie legale”, spune deputatul.

„Acest caz de urgența trebuie examinat, stopate ilegalitățile, iar persoanele care se fac vinovate – atrase la răspundere. Cum se face că în zonă se fac lucrări cu tehnică, betoniere, lucrători, se defrișează ilegal copaci, iar reprezentanții întreprinderii silvice mun. Chișinău, Inspectoratul de mediu – zero reacție”, se întreabă deputatul PDM.

ZdG a constatat că miza și interesul celor care toarnă beton în pădure este enorm: prețul unei case în această zonă poate depăși 200 de mii de euro. În prezent, în pădurea Durlești sunt puse deja bazele pentru șapte imobile, însă locuitorii din zonă se tem că toată pădurea va fi distrusă și folosită în scopuri imobiliare.