Principală  —  Ştiri  —  Social   —   După 9 ani de activitate…

După 9 ani de activitate la Consiliul Audiovizualului, un membru își depune mandatul și îi cere lui Vicol să-și dea demisia

La începutul ședinței de astăzi, 5 septembrie, Dorina Curnic a anunțat că își depune, începând de vineri, 6 septembrie, mandatul de membru al Consiliului Audiovizualului (CA), instituție în care a activat 9 ani, menționând că nu este de acord cu lucrurile care au loc în ultima perioadă și solicitându-i președintelui CA, Dragoș Vicol, să plece din funcție.

Curnic a motivat că se retrage „din imposibilitatea de a-mi desfășura activitatea în conformitate cu convingerile mele personale”.

„Decizia mea personală nu se bazează pe frustrări sau anumite supărări. (…) Inițiativele unor membri incomozi nu au sorți de izbândă, din cauza unei atitudini și abordări selective. Maniera în care activează o parte din conducerea consiliului – schimbarea radicală a viziunilor și deciziilor luate în ultima perioadă, inclusiv propunerea de demitere in corpore a Consiliului de supraveghere în lipsa unei baze legale – încurajează suspiciunea opiniei publice cu privire la independența instituției”, a declarat aceasta.

Ea a menționat că, în cei 9 ani de activitate în cadrul CA, a avut ocazia să cunoască diferite etape în dezvoltarea instituției, iar „astăzi, ca niciodată, îmi este trist să constat că autoritatea a degradat la un nivel sub orice critică, din cauza unui management defectuos, începând cu nerespectarea termenilor și procedurilor de examinare a sesizărilor, petițiilor, cererilor de prelungire a licențelor de emisie și finalizând cu publicarea acestora în termenul de 10 zile pe site-ul oficial al CA”.

„Cu părere de rău, am ajuns inclusiv în situația în care nu avem echipă, mulți angajați din aparat au plecat și continuă să plece, din cauza atitudinii de care au parte. Ținând cont de tendința care a apărut în ultima perioadă, îmi fac griji pentru faptul ca să nu fie închise mai multe posturi de televiziune”, a adăugat Curnic.

Aceasta a repetat solicitarea de la ședința trecută și i-a spus președintelui CA, Dragoș Vicol, că trebuie să-și dea demisia. El i-a replicat că nu vrea să comenteze declarațiile acesteia.

Colega Dorinei Curnic, Veronica Cojocaru, a menționat că regretă că „astfel de oameni pleacă din instituția noastră”.

„Aș avea multe de comentat, dar nu aș vrea, din considerente mai ales etice, că este la ultima ședință. Nu vreau să rămână acest sediment, nu trebuie să spunem lucrurile acestea în cadrul unei ședințe publice”, a subliniat Vicol, continuând ședința.

La sfârșitul lunii iulie, șefa Guvernului, Maia Sandu, i-a îndemnat pe membrii CA să plece din funcții.