Principală  —  IMPORTANTE   —   Dodon, despre decizia Consiliului Audiovizualului…

Dodon, despre decizia Consiliului Audiovizualului privind activitatea presei în perioada Stării de Urgență: „Nu este o decizie justificată”

Șeful statului, Igor Dodon, recomandă Consiliul Audiovizualului (CA) să revizuiască decizia privind modul cum ar trebui jurnaliștii să reflecte subiectele legate de pandemia de coronovirus în perioada stării de urgență. Totodată, acesta a susținut că ă decizia președintelui CA nu este justificată. Declarațiile au fot făcute în cadrul emisiunii „Ediție Specială” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Eu cred că noi trebuie să respectăm libertatea presei, care este a patra putere în stat. Cu atât mai mult acum avem nevoie de presă independentă. În opinia mea nu este o decizie justificată și aș recomanda Consiliului Audiovizualului să-și revadă această decizie. Noi înțelegem că sunt unele surse media, mai puțin oficiale care distribuie știri false,acestea trebuie să fie penalizate foarte dur. În același timp, vreau să rog presa să se informeze din surse oficiale și să nu contribuie la repartizarea panicii”, a declarat Igor Dodon.

Declarațiile au fost făcute după ce Consiliul Audiovizualului a adoptat o dispoziție prin care obligă presa audiovizuală să prezinte „obligatoriu” poziția oficială a autorităților publice competente, precum Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ca fiind „cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”.

Totodată, CA solicită ca în această perioadă prezentatorii/moderatorii/ redactorii să renunțe „ unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19”.

Prin document, CA obligă presa să prezinte știri cu acuratețe maximă, să reflecte cât mai exact esenţa faptelor şi datelor prezentate și să difuzeze cu prioritate maximă în cadrul serviciilor media audiovizuale informaţiile exhaustive cu privire la starea de urgenţă.