(doc) Șeful CCA, un fost viceministru al Culturii și doi artiști care au susținut votul uninominal, laureați ai Premiului Național

Șeful Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dragoș Vicol, fostul viceministru al Culturii, Gheorghe Postică, dar și doi artiști ai poporului care în primăvara curentă au promovat votul uninominal la canale tv afiliate Partidului Democrat din Moldova, Liviu Știrbu și Iurie Sadovnic, se numără printre câștigătorii ediției 2017 a concursului Premiul Național. În lista câștigătorilor figurează campioana olimpică Larisa Popova,  regizorul Igor Cobileanschi, actorul și regizorul Alexandru Cozub, scriitorul Teodor Chiriac, profesorul universitar Gheorghe Baciu și doctorii în științe economice Dmitri Parmacli și Alexandru Stratan. Ultimul ar fi fost coleg cu Igor Dodon la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Igor Dodon a absolvit Facultatea economie în 1997, iar Stratan, în 1998.  Alexandru Stratan, director al Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, este în prezent membru al Consiliului Economic pe lângă președintele R. Moldova.

Câștigătorii au fost aleși prin vot secret în ședința din 22 august a Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional, iar lista a fost propusă spre a fi aprobată în ședința din 23 august a Cabinetului de miniștri.

Dragoș Vicol a fost ales președinte al CCA în ședința din 12 mai curent, la câteva minute după ce membrii CCA au aprobat  în unanimitate cererile de demisie ale fostului șef al instituției, Dinu Ciocan, și ex-vicepreședintui, Nicolae Damaschin. Pentru candidatura sa, propusă de către membrul CCA, Cu șapte voturi pentru și o abținere, a fost ales președinte Dragoș Vicol. Candidatura acestuia a fost propusă spre aprobare de către membrul CCA, Iurie Colesnic.

Dragoș Vicol are 43 de ani, este doctor habilitat în filologie și profesor universitar, fiind premiat „pentru cercetările de fenomenologie a culturii”.

Între 2008 și 2009, acesta a fost consilier al fostului viceprim-ministru, Victor Stepaniuc, în guvernul comunist condus de Vasile Tarlev. Vicol este membru CCA din aprilie 2015. Potrivit ultimei delarații de avere disponibilă pe pagina Autorității Naționale de Integritate (ANI), cea pentru 2015, Dragos Vicol a obținut în acel an un salariu de 66 114 mii de lei de la CCA.

(doc) CV-ul, depozitele de milioane și apartamentele noului președinte CCA

Gheorghe Postică este doctor habilitat în istorie și profesor universitar, fiind premiat pentru „realizarea cercetărilor științifice fundamentale privind civilizația medievală și elaborarea studiilor teoretico-aplicative de salvgardare și punere în valoare a patrimoniului cultural național”.

Gheorghe Postică este membru de onoare al Institutului de Arheologice al Academiei Române, filiala Iași (2010), autor a peste 200 de lucrări științifice, metodice și de publicistică, decorat de către președintele R. Moldova cu medaliile „Meritul Civic” (2004) și „Mihai Eminescu” (2007); laureat al premiului „A. D. Xenopol” al Academiei Române (2009).

Gheorghe Postică a exercitat funcția de viceministru al Culturii până iulie curent, când a fost operată reforma Guvernului, iar trei ministere au fost comasate și a fost creat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, fiind eliminate funcțiile de viceministru. Printre membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional face parte și ministra Culturii, Educației și Cercetării, Monica Babuc, cea care a condus Ministerul Culturii din 2013 și în subordinea căreia a activat Gheorghe Postică.

Compozitorul Liviu Știrbu și interpretul Iurie Sadovnic au fost premiați pentru „Opera Omnia”, toată activitatea de până acum în domeniul culturii. Cei doi artiști ai poporului au susținut în primăvara anului curent sistemul uninominal de alegere a deputaților în parlament, reformă inițiată de PDM, promocând la posturile tv afiliate democraților mesaje în favoarea schimbării legislative.

„Votul uninominal, după mine, sporeşte responsabilitatea fiecărei persoane, care este ales în calitate de deputat. Povara poate să fie cam grea, dar asta e pentru început”, declara Liviu Ştirbu în martie curent pentru Publika TV.

 „Susțin votul uninominal fiindcă ne oferă posibilitatea ca vocea fiecăruia dintre noi să fie auzită”, declara la rândul său, Iurie Sadovnic.

La 11 iunie, Iurie Sadovnic, asemeni altor interpreți care anterior a promovat votul uninominal, a urcat pe scena din Edineț în cadrul unui miting de susținere a votului mixt, în timp ce la Chișinău avea loc un protest al forțelor de opoziție împotriva schimbării sistemului electoral.

Pentru ciclul de cercetări în domeniul dezvoltării potenţialului şi sporirea eficienţei economice a agriculturii au fost premiați doctorii habilitați în științe economice și profesorii universitari, Dmitrii Parmacli și Alexandru Stratan.

Alexandru Stratan ocupă funcția de director al Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, iar din 3 mai curent este membru al Consiliului Economic pe lângă președintele R. Moldova.

Premiul Naţional, în valoare de 100 mii lei, se acordă cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile care au îmbogăţit substanţial ştiinţa, tehnologiile, cultura, arta şi sportul, au contribuit  la promovarea imaginii pozitive a ţării pe plan internaţional, au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale.

Din fondul de rezervă al Guvernului va fi alocat un milion de lei pentru o premierea laureaților și  aproape 328 de mii de lei pentru organizarea la 26 august a Galei Premiului Național 2017.

Concursul de anul trecut a fost marcat de un scandal, după ce s-a aflat că scriitorul și bloggerul Traian Vasilcău, desemnat la Premiul Național 2016, „pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”,  ar fi plagiat în 1988 o poezie a scriitoarei Doina Uricariu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Traian Harașosfetiuc

  REGATUL PISICILOR (1)

  Păi, dacă-i regat, apoi regat să fie! Cu toate atribuțiile de rigoare. Rege, regină,
  autocrație, curteni, curtizane, miniștri, adunare constituantă și să nu uităm principalul,
  talpa la toate, adică poporul.

  Regele este un motan gras pe nume Plohiș, care nu-i cel mai voluminos din regat, ba ași
  spune că-i printre cei mai mărunței, dar este foarte sprinten, inimos, răzbunător,
  ranchiunos și abil, care-și zgârâie toți adversarii până le scoate ochii, rămânând
  victorios fără nici o zgârâietură în urma tuturor încăierărilor. În regat se spune, că
  duelurile sunt între doi motani, dintre care tot timpul căștigă unul și acela-i tot
  timpul Plohiș.

  În ce constă puterea lui Plohiș? În primul rând în faptul, că este putred de bogat. Are
  hambaruri prin care mișună milioane de șoareci, unde poate văna în voie, deoarece este
  singurul stăpân. Eventualii concurenți au fost zgârâiați, mușcați, mulți au rămas fără
  vreun ochi și s-au răsfirat prin toate împrejurimile. În afară de forța brută, Plohiș
  și-a folosit iscusința de mituitor, șantagist, abil maestru în intrigi în urma cărora
  tot timpul a avut de câștigat. Plohiș și-a făcut partid, partidul autocrat al pisicilor
  pe care îl controlează autoritar.

  P.S. Acest articol este un pamflet și nu trebue tratat ca atare.

 2. Traian Harașosfetiuc

  REGATUL PISICILOR (3)

  În negura timpului am fost și eu în viața mea nenorocită student, la vremea ceia în nenorocitul
  regat sovietic, care de fapt era o variantă a regatului rusesc. Locuiam în căminul № 1 al USM
  V.I.Lenin de pe strada Bulgară, paremi-se № 2, din apropierea stadionului republican de pe atunci.
  La USM V.I.Lenin pe vremea ceia studiau studenți vietnamegi. Ei se lăudau, că fusese partizani și
  luptase cu imperialiștii americani și ca răsplată au fost trimiși în URSS la studii.

  Ca-n orice cămin studențesc era o cameră cu mai multe reșouri electrice și o masă albăstrie de masă
  plastică. O singură dată în viață am intrat în camera ceia. Era unul Nguien, mai bătrâor, care
  terminase banii și prinsese la tomberoanele de gunoi un motan tărcat, sur, mare și gras, pe care îl
  desfăcuse pe masa ceia și-l pregătea pentru masa de prânz a foștilor partizani. Cum am vomitat
  atunci, dupâ ce un coleg m-a trimis să văd, cum Nguien pregătește prânzul, n-o să vă spun aici.

  Mi-am amintit de acest epizod trist gândul, că numai un Nguien, care a terminat banii, fiind
  flămând de-i s-a lipit burta de spinare, ar pute-a fi o salvare pentru nenorocitul regat al
  pisicilor, salvându-l de sclavie. Puțin probabil, ținând cont de averea enormă a lui Plohiș, mașina
  lui bronată, numărul enorm de gărzi de corp, etc.

  P.S. Acest articol este un pamflet și nu trebue tratat ca atare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *