Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Guvernul a aprobat proiectul…

DOC Guvernul a aprobat proiectul de desființare a Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA

Foto: realitatea.md

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi, 18 iulie, proiectul de lege cu privire la desființarea Stadionului Republican pentru construcția pe acest teren a Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

„Prin proiectul dat se propune transmiterea, cu titlu oneros, a bunului imobil în proprietatea Statelor Unite ale Americii în scopul edificării noului sediu al Ambasadei. Realizarea proiectului dat nu implică cheltuieli financiare publice”, se menționează în Nota informativă a proiectului.

„Proiectul de lege privind desfiinţarea Stadionului Republican” a fost supus consultărilor publice de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii între 29 mai-8 iunie curent. Documentul a fost elaborat după ce, în decembrie 2017, SUA şi-au exprimat dorinţa  de a procura terenul cu suprafaţa de 5,1814 hectare, amplasat pe str. Tighina nr. 12 din Chişinău, proprietate publică a statului, pentru construi un nou sediu al reprezentanței diplomatice. Conform proiectului de lege, Guvernul R. Moldova va determina valoarea terenului, va negocia preţul şi va semna contractul de vânzare/cumpărare a bunului imobil.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a recomandat anterior Guvernului să vândă în condiții de maximă transparență teritoriul Stadionului Republica. În același timp, CNA a punctat că nota proiectului nu include aspecte cu privire la consecințele juridice în eventualitatea dezacordului privind achiziționarea terenului și recomandă ca aceasta să fie completată.

Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. Acesta a fost închis în anul 2006 şi demolat la indicația fostului premier Vasile Tarlev în anul 2007, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 milioane de euro.

Foto: realitatea.md