Principală  —  IMPORTANTE   —   De ce s-au depus particule…

De ce s-au depus particule de praf pe mașini? Explicațiile directorului adjunct al Agenției de Mediu

Sursa foto: ZdG

Particulele de praf de pe mașini s-au depus din cauza valului de praf saharian care a traversat România și R. Moldova. Acestea s-au format în special în zonele unde s-au înregistrat averse. Declarațiile au fost făcute pentru Ziarul de Gardă miercuri, 24 aprilie, de către directorul adjunct al Agenției de Mediu, Radu Stratuța.

Stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic din Chișinău nu înregistrează depășiri a poluanților în aer.

„Nu avem de ce să ne facem griji, pentru că stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic din Chișinău nu a înregistrează depășirea poluanților în aer. Respectiv praful va putea fi observat în zonele unde vor fi înregistrate averse (…). Doar persoanele care sunt alergice la praf ar putea să simtă un disconfort, însă dacă la noi nu avea să fie înregistrate ploi nici nu avea să observăm acest lucru (…)”, a explicat Radu Stratuța.

Potrivit Agenției de Mediu, praful saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

Administrația Națională de Meterologie din România a anunțat marți că o masă de aer cu praf saharian va traversa România, notează hotnews.ro.

„În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, precizează ANM.

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România.