Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum a reflectat presa turcă…

Cum a reflectat presa turcă vizita lui Erdogan în R. Moldova

După vizita sa de două zile în R. Moldova, pe lângă acordurile bilaterale semnate la Chișinău, Recep Tayyip Erdogan a revenit în Turcia cu două distincții: Ordinul Republicii, distincția de stat supremă în R. Moldova, oferită de omologul său, Igor Dodon, și cu Ordinul Gagauz Yeri, cea mai înaltă distincție a regiunii autonome găgăuze, oferită de bașcana autonomiei, Irina Vlah. La rândul său, președintele turc a oferit R. Moldova două autospeciale de estompare a demonstrațiilor în masă.

„Unde este Moldova? Cum poți ajunge în Moldova?”

Portalul Milliyet scrie că vizita președintelui turc în R. Moldova este urmată de o veste bună: cetățenii celor două țări vor putea călători doar cu buletinele de identitate. Articolul intitulat „Unde este Moldova? Cum poți ajunge în Moldova?”, oferă detalii despre amplasarea geografică a țării, dar și despre cea mai bună cale de a ajunge aici. „Există zboruri directe către Moldova, din Istanbul, Izmir și Ankara. O altă modalitate de a vizita Moldova este autostrada. Această călătorie, ar dura aproximativ 13 ore și nu este recomandată, pentru că drumurile în R. Moldova nu sunt prea calitative”, transmite portalul.

„Vizita lui Erdogan în Moldova: „importantă, istorică”

Ambasadorul R. Moldova la Ankara, Igor Bolboceanu, a declarat pentru Agenția de presă Anadolu din Turcia că vizita lui Erdogan este una „importantă, istorică”, care va spori legăturile dintre cele două țări.

„Îi încurajăm pe oamenii de afaceri turci să investească în R. Moldova. Suntem gata să îi ajutăm pe cei care doresc să deschidă hoteluri, restaurante, centre de divertisment în țara noastră”, susține Bolboceanu.

Turcia așteaptă sprijinul direct al R. Moldova împotriva „Organizației Teroriste Fetullah”

În cadrul primei sale vizite oficiale în R. Moldova, președintele Turciei a declarat că țara sa așteaptă sprijinul R.Moldova în lupta împotriva Organizației Teroriste Fetullah (Fetullah Terrorist Organization FETO) „fără ezitare”, transmite Agenția de presă Anadolu din Ankara.

„În lupta comună împotriva FETO, poporul turc se așteaptă ca prietenii lor moldoveni să demonstreze sprijinul necesar fără ezitare”, a declarat Recep Tayyip Erdogan la o conferință de presă susținută împreună cu omologul său moldovean, Igor Dodon, la Chișinău.

Erdogan a spus că FETO s-a infiltrat în forțele armate ale Turciei, în poliție, în sistemul juridic și în alte instituții ale statului, adăugând că și R. Moldova e în pericol, deoarece grupul terorist ar putea face același lucru aici, transmite Agenția Anadolu.

Reparația Președinției – un semn al prieteniei

„Acest proiect va străluci ca un semn al prieteniei Turcia-Moldova”, a declarat Erdogan cu referire la reparația sediului Președinției R. Moldova.

La rândul său, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a mulțumit pentru contribuția Turciei pentru o „Moldovă puternică și stabilă”. „Turcia este un exemplu important pentru protejarea interesului nostru național și crearea unor relații bune”, a adăugat Dodon.

Drepturi depline pentru regiunea găgăuză

Portalul Daily Sabah din Turcia transmite că, în cadrul vizitei sale în R. Moldova, Erdogan a fost și la Comrat, capitala regiunii autonome găgăuze din sudul R. Moldova, unde „a fost primit cu mare entuziasm”  la ceremonia de inaugurare a Casei de Cultură construită cu suportul financiar al Turciei. În cadrul ceremoniei de inaugurare, Erdogan a spus că, deși nu există o graniță comună cu R. Moldova, Turcia o vede ca fiind una dintre vecinii săi.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a transmis locuitorilor din Găgăuzia că a convenit cu președintele Igor Dodon ca regiunea să primească autonomia deplină, transmite publicația turcă Hurriyet. Erdogan a făcut declarațiile într-o conferință de presă comună cu Dodon și Irina Vlah, guvernatoarea regiunii, în timpul vizitei sale la Comrat. Declarațiile lui Erdogan au fost susținute de Igor Dodon, care a spus că va face tot posibilul ca statutul de autonomie garantat de R. Moldova regiunii găgăuze să fie respectat pe deplin. Dodon a mai spus că și-ar dori ca aceste legi să fie transpuse și în Constituție.

Recep Taiyyp Erdogan a fost însoțit în vizita sa în R. Moldova în perioada 17-18 octombrie de ministrul Apărării al Turciei, Hulusi Akar, ministrul Educației, Ziya Selçuk, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cahit Turhan și de ministrul Tineretului și Sportului, Mehmet Muharrem Kasapoglu.

 

Foto: tccb.gov.tr