Principală  —  IMPORTANTE   —   Cu pancarte în mâini, mai…

Cu pancarte în mâini, mai mulți oameni s-au adunat la monumentul Ștefan cel Mare și manifestă împotriva marșului organizat de comunitatea LGBT – GALERIE FOTO

v

Mai mulți oameni s-au adunat duminică, 19 iunie, în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt și manifestă împotriva marșului Moldova Pride, organizat de comunitatea LGBT din R. Moldova.

Protestatarii adunați în centrul Capitalei au adus pancarte cu inscripția „Stop propagării Homosexualității”. Anti-protestul este organizat în contextul în care comunitatea LGBT din R. Moldova desfășoară marșul Moldova Pride, în cadrul unei noi ediții a festivalului Pride. Nu este clar la inițiativa cui este organizat anti-protestul.

Pe 31 mai 2022, Mitropolitul Vladimir a semnat o adresare prin care solicita interzicerea marșului LGBT, anunțat pentru 19 iunie, după doi ani de pauză cauzată de pandemia de coronavirus.

Au urmat o serie de postări ale primarului de Chișinău, Ion Ceban, prin care acesta insista să nu aibă loc marșul, totodată afirmând că „nimeni nu lezează” drepturile persoanelor LGBT. Pe 13 iunie, primarul Ion Ceban a spus că nu va semna autorizația pentru desfășurarea paradei LGBT, anunțată pentru 19 iunie în acest an.

Potrivit Legii privind libertatea de întrunire în R. Moldova, autorizarea sau interzicerea întrunirilor publice pașnice nu țin de competențele unui primar.

Constituția prevede că cetățenii R. Moldova au libertatea de a se întruni. Totodată, potrivit legii, organizatori ai întrunirilor pot fi persoane fizice cu capacitate deplină de exercițiu, grupuri de persoane, precum şi persoane juridice. De asemenea, oricine este liber să participe activ sau să asiste la o întrunire.

Anterior, R. Moldova a pierdut două procese la CtEDO privind libertatea de întrunire pentru persoanele LGBT.