Cronologia relației dintre Dodon și Erdogan: de la vacanța oferită cadou, la Ordinul Republicii – Ziarul de Gardă
 • Cronologia relației dintre Dodon și Erdogan: de la vacanța oferită cadou, la Ordinul Republicii

  Cronologia relației dintre Dodon și Erdogan: de la vacanța oferită cadou, la Ordinul Republicii
  18 octombrie 2018 | 05:50

  Pe 29 decembrie 2016, la doar câteva zile de la învestirea sa în funcția de președinte al R. Moldova, Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău, care l-a anunțat că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat invitația de a efectua o vizită în R. Moldova în mai 2017. Ulterior, vizita a fost amânată, iar prima întrevedere dintre cei doi președinți a avut loc la Istanbul, pe 22 mai 2017, în cadrul celui de-al 25-lea Summit al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). Președintele pro-rus Dodon, cu o poziție de statalist convins și apărător al ortodoxiei, i-a cerut atunci lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea sediului Președinției.

  În cadrul aceleași vizite, prima doamnă, Galina Dodon, a avut o întrevedere cu prima doamnă a Turciei, Emine Erdogan. „În cursul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii pe marginea mai multor subiecte de interes comun, axându-se, în special, pe realizarea unor proiecte filantropice în țările pe care le reprezintă”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău. Potrivit aceluiași comunicat, la finalul discuției, primele doamne au decis „să colaboreze în mai multe domenii reciproc avantajoase, preponderent pe filiera activităților de binefacere”.

  25 mai 2017. Întrevederea dintre Prima Doamnă a Republicii Turcia, Emine ERDOGAN și Prima Doamnă a Republicii Moldova, Galina Dodon

  Peste două zile, pe 24 mai 2017, Cabinetul de Miniștri condus de Pavel Filip accepta transmiterea Președinției de la balanța Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului în gestiunea Aparatului Președintelui R. Moldova. Guvernul a satisfăcut solicitarea lui Igor Dodon, justificând că scopul este „asigurarea îmbunătățirii activității instituției prezidențiale”, deoarece în bugetul statului ne sunt bani pentru renovarea acestui imobil. Pe de altă parte, nu s-a precizat care ar fi fost impedimentul ca șeful statului să contribuie la reparația edificiului fără a-l avea în gestiune. După nouă ani în care sediul Președinției a rămas devastat, Dodon s-a angajat să găsească finanțare externă pentru reabilitarea imobilului.

  Mai 2017. Premierul turc, Binali Yildirim, cere autorităților din R. Moldova să închidă rețeaua de licee „Orizont”

  În zilele de 5-6 mai 2017, prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, s-a aflat în într-o vizită oficială în R. Moldova, la invitația premierului Pavel Filip. Atunci, premierul turc a cerut autorităților noastre să închidă rețeaua de licee „Orizont”, pe motiv că ar face parte dintr-o rețea teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen. Potrivit acestuia, organizația respectivă ar fi pus la cale lovitura de stat, care a avut loc în Turcia în vara anului 2016.

  În acest context, premierul Filip sugerase că mai întâi ar trebui să fie demonstrat faptul că rețeaua „Orizont” s-ar ocupa de alte activități decât cele educaționale. „Dacă sunt evidențe, desigur că așteptăm experți din Turcia să vină și să ia legătura cu instituțiile de forță, cum ar fi SIS și MAI, ca să putem aborda această întrebare exact în albia legală”, declara, în mai 2017, premierul Filip.

  Iunie 2017. Vacanță în Antalya pentru familia Dodon – „un cadou oferit de președintele turc”

  „Am venit după familia, care s-a odihnit o săptămână în Antalya. Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru organizarea excelentă a odihnei şi pentru primirea călduroasă a familiei mele. În special, vreau să-i mulțumesc pentru ospitalitatea de care a dat dovadă consulul onorific al R. Moldova în Antalya, Diar Ichkale Gultekin”, scria Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, pe 16 iunie 2017.

  Declarația venea la câteva zile după ce ZdG a scris că familia președintelui se odihnește într-un hotel de lux, de cinci stele, pe malul Mării Mediterane, în Turcia, iar prețul pentru un sejur începe de la 4 mii de euro, fapt confirmat pentru ZdG de angajata agenției de turism „Damla Tur”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, susținea că odihna familiei Dodon „e o chestiune privată”, că membrii acesteia nu au beneficiat de serviciile agenției de turism și nici nu au fost cazați la vreunul dintre hotelurile despre care a scris ZdG.

  Tot în iunie, ZdG scria că vila prezidenţială de la Condriţa a fost renovată. Oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (fără TVA) pentru repararea podelelor vilei de la Condriţa. În realitate, acolo s-au desfășurat lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strângeau din umeri când erau întrebate.

  Iulie 2017. Reparația instituției prezidențiale – „o donație oferită de poporul turc”

  După ce i-a oferit o vacanță cu toată familia în Antalya, în iulie 2017 președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat solicitarea lui Igor Dodon de a repara sediul Președinției, edificiu de importanță națională, situat pe artera principală a Chișinăului, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În niciuna dintre aparițiile sale publice, însă, Igor Dodon nu a spus în ce condiții președintele unui stat străin s-a angajat să investească bani în edificiul care găzduiește șefia unei alte țări sau ce avantaje ar obține în schimb. „Reparația instituției prezidenţiale de la Chişinău reprezintă o donație oferită poporului moldav din partea poporului turc”, se arăta într-o declaraţie a Ambasadei Republicii Turcia la Chişinău.

  Decembrie 2017. Turcia a decis să finanțeze integral reparația Președinției

  Turcia a decis să finanțeze integral reparația Președinției. „Acest lucru a devenit posibil grație înțelegerilor anterioare ale președintelui R. Moldova, Igor Dodon, cu președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, la solicitarea lui Igor Dodon”, scria site-ul Președinției pe 19 decembrie 2017. Ceremonia de inaugurare a sediului Președinției urma să aibă loc în cadrul vizitei oficiale a președintelui Republicii Turcia în Moldova, în mai 2018, la invitația personală a președintelui R. Moldova.

  În februarie 2018, a fost dat startul oficial al lucrărilor de reparație. În cadrul unei conferințe de presă la sediul Președinției, Igor Dodon declara că „speră ca inaugurarea sediului renovat al Președinției să aibă loc pe 27 august 2018, de Ziua Independenței”, deși anterior, declara că edificiul urma să fie dat în exploatare în luna mai. „Costul total al proiectului, de circa 10 milioane de euro, va fi achitat integral de Guvernul Turciei și include atât reparația sediului, cât și mobilierul necesar”, spunea atunci Dodon.

  Martie 2018. Prima tentativă de reținere a directorul Liceului „Orizont”

  La aproape un an de la solicitarea autorităților turcești de a închide liceele „Orizont” din R. Moldova, la 31 martie 2018, directorul instituției este reținut la Aeroportul Internațional Chișinău. Timp de șapte ore, Turgay Șen este mai întâi interogat de ofițerii SIS, apoi audiat de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), iar ulterior eliberat cu interdicția de a părăsi țara pentru următoarele 10 zile. Conducerea PCCOCS a refuzat să ofere detalii despre dosar, pe motiv că „investigațiile sunt la etapa inițială”. Între timp, aflăm de la directorul liceului că dosarul penal în care acesta are statut de bănuit a fost intentat în noiembrie 2017, invocându-se implicări în „finanțarea terorismului”. Turgay Șen presupune că dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor R. Moldova, în interesul conducerii autoritare din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației Președinției R. Moldova, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei.

  La câteva luni după ce a fost scos de sub urmărire penală, Turgay Șen a părăsit R. Moldova cu destinația Kosovo. Șen, unul dintre fondatorii rețelei de licee care funcționa în aproximativ 100 de țări din lume, deține și cetățenia Republicii Kosovo, țară care nu-și extrădează cetățenii. Turgay Șen a plecat în Kosovo pentru a conduce rețeaua de licee de acolo, după ce, la sfârșit de martie 2018, șase profesori și conducători turci ai acesteia au fost reținuți de serviciile secretele din Turcia și Kosovo, fiind duși forțat în Turcia, unde sunt judecați, în cadrul unei operațiuni similare celei din R. Moldova. Spre deosebire de R. Moldova, premierul kosovar i-a demis, după acea operațiune, pe ministrul de Interne și pe șeful serviciilor secrete, iar ulterior a promis public că așa ceva nu se va mai întâmpla nicicând pe teritoriul țării sale.

  Iulie 2018. Dodon le cere partenerilor turci să identifice surse pentru mobilarea Președinției

  Igor Dodon a efectuat o vizită de documentare la sediul Președinției, pentru a verifica la ce etapă se află lucrările de reparație a clădirii, efectuate din banii Turciei de către o companie de construcții din aceeași țară. Șeful statului a declarat că a solicitat partenerilor turci să identifice surse suplimentare pentru dotarea Președinției cu mobilier și lucrări de amenajare a teritoriului, acest fapt fiind acceptat.

  Septembrie 2018. Reținerea celor șapte angajați ai Liceului „Orizont”

  Deși, la 10 aprilie 2018, Turgay Șen a fost scos de sub urmărire penală, la 6 septembrie 2018, acesta se regăsea în lista persoanelor declarate indezirabile, alături de cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, care au fost escortați de angajații SIS la aeroport, iar de acolo, cu un avion închiriat de „Air Moldova”, au fost duși spre un fost aeroport militar din Turcia. Toți au fost declarați indezirabili pe teritoriul R. Moldova prin decizii ale Biroului Migrație și Azil (BMA), semnate la 5 septembrie 2018 de către directoarea instituției din subordinea MAI, Olga Poalelungi.

  Dodon, despre profesorii expulzați în Turcia: „Nu este implicată nicidecum Președinția”

  Aflat la Congresul Mondial al Familiilor, desfășurat în zilele de 14-15 septembrie, la Chișinău, Igor Dodon a fost întrebat ce ar trebui să facă familiile profesorilor de la Liceul „Orizont”, care au fost expulzați în Turcia, în timp ce el sărbătorește invocând importanța familiei. „În acea zi, am avut o întrevedere cu dl Krasnosselski, eu nu eram la curent cu aceste evenimente, nu este implicată nicidecum Președinția sau discuțiile noastre cu conducerea statului turc. Aștept detalii de la SIS, care s-au ocupat de aceste evenimente”, a declarat Dodon. Ulterior, șeful statului nu a mai revenit cu explicații argumentate legate de expulzarea cetățenilor turci de pe teritoriul R. Moldova.

  Octombrie 2018. Prima vizită a lui Erdogan în R. Moldova

  Pe 17 și 18 octombrie 2018, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, întreprinde prima sa vizită oficială în R. Moldova, la invitația lui Igor Dodon, pentru a participa la inaugurarea oficială a clădirii Președinției, proiect finanțat de Guvernul Turciei.

  Șeful Statului l-a decorat pe președintele turc Recep Erdogan cu Ordinul Republicii. Distincția de stat i-a fost acordată lui Erdogan „pentru merite deosebite în dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre R. Moldova și Turcia, dar și pentru contribuția substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre”.

  Potrivit legislației, „Ordinul Republicii este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii”.

  În cadrul vizitei sale, Erdogan s-a întâlnit și cu premierul R. Moldova, Pavel Filip, iar pe 18 octombrie vizitează UTA Găgăuzia. În această zi, locuitorii din UTA Găgăuzia au zi liberă. Din diferite localități, aceștia vor fi aduși organizat în piața centrală din Comrat, acolo unde Igor Dodon, Recep Erdogan și Irina Vlah vor ține discursuri.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Declarațiile Marinei Tauber, după ce CEC a decis să solicite anularea înregistrării concurentei electorale la funcția de primar al mun. Bălți: „sunt primar care deja a câștigat”

  „Până nu este expusă o decizie finală judecătorească, Marina Tauber din partea Partidului Politic „Șor”, sunt candidat, sunt primar care deja a câștigat și sunt sigură că în zilele apropiate, la votare, nu că o…
  VIDEO/ Declarațiile Marinei Tauber, după ce CEC a decis să solicite anularea înregistrării concurentei electorale la funcția de primar al mun. Bălți: „sunt primar care deja a câștigat”

  COVID-19 în R. Moldova: 659 de cazuri, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Alte 659 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate, în ultimele 24 de ore, în R. Moldova, după efectuarea a 6 158 de teste, dintre care 3 794 – rapide. Din numărul total de cazuri, două sunt asociate c…
  COVID-19 în R. Moldova: 659 de cazuri, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Noua directoare a Inspecției Financiare, Angela Sîrbu, a fost prezentată angajaților instituției

  Noua directoare a Inspecției Financiare, Angela Sîrbu, a fost prezentată miercuri, 1 decembrie, angajaților instituției de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. Angela Sîrbu a fost numită în funcție prin o…
  Noua directoare a Inspecției Financiare, Angela Sîrbu, a fost prezentată angajaților instituției