Principală  —  IMPORTANTE   —   Criza de gaze naturale. Viceprim-ministrul…

Criza de gaze naturale. Viceprim-ministrul Andrei Spînu: miercuri merg la Sankt Petersburg unde voi avea o discuție cu Miller. Noi vom merge înainte cu un acord care să fie și în interesul nostru

sursa: captură privesc.eu

Viceprim-ministrul Andrei Spînu susține că miercuri, 27 octombrie, va efectua o vizită la Sankt Petersburg unde va avea o întrevedere cu Alexei Miller, vicepreședintele Consiliului de administrație și președintele Comitetului de gestionare al companiei ruse de energie Gazprom, pentru a purta discuții în legătură cu semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale.

Declarațiile au fost făcute de Andrei Spînu luni, 25 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceste discuții sunt dificile, dar vă anunț că miercuri voi avea o nouă întrevedere cu domnul Miller. Noi vom merge înainte cu un acord care să fie și în interesul nostru.

Ce avem de discutat:

  • un subiect este datoria comercială care s-a acumulat începând cu anul 1994. Această datorie începe încă din 1994. Suntem gata să continuăm discuțiile despre datorie, dar poziția rămâne aceeași, să fie efectuat un audit corect și internațional în legătură cu aceste datorii.
  • ne dorim un preț corect bazat pe o formulă similară oferită altor state”, a menționat Spînu.

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.

La 23 octombrie curent, după vizita de la Moscova, în legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că oferta propusă în acest moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.

Tot la 23 octombrie curent, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă Chișinăul va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. „Dacă plata pentru aprovizionarea cu gaz nu va fi plătită integral și un contract nou nu va fi semnat, de la 1 decembrie curent, „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru R. Moldova”. Declarațiile aparțin lui Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al companiei.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.

Citește și: