Contractul privind construcția Arenei Chișinău a fost semnat

A fost semnat astăzi contractul de parteneriat public-privat privind proiectarea și construcția complexului sportiv „Arena Chișinău”. Documentul a fost semnat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, compania „Summa” din Turcia și „SAM Investment Company”.

Contractul de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente a fost semnat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, în calitate de Partener Public; SRL ,,Arena Națională”, în calitate de Companie Publică de Implementare; Compania ,,SUMMA” din Turcia, în calitate de Partener Privat; SRL ,,SAM Investment Company”, în calitate de Companie Privată de Implementare și a fost contrasemnat de Ministerul Finanțelor”, scrie în comunicatul emis de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova.

Costul Arenei Chișinău se ridică la 43 de milioane de euro, sumă ce va trebui rambursată de stat într-un termen de 12 ani, din veniturile obținute din activitatea sălii și din surse financiare din bugetul de stat. Potrivit proiectului contractului de parteneriat public-privat, banii vor fi rambursați în rate, iar prima plată va fi achitată în mărime de 5 milioane de euro, după atingerea unui progres realizat de 10% în construcție. Următoarea plată va fi achitată în aceeași mărime, doar că după 30 martie 2019, atunci când construcția va fi gata în proporție de 50%.

Termenul de construcție al arenei este de 12 luni de la data recepționării a autorizației de construire. În cazul în care partenerul privat nu va reuși să finalizeze construcția în perioada stipulată în contract, acesta va plăti daune-interese pentru întârziere în valoare de 0,1% din valoarea Rambursării Investiției pentru fiecare zi de întârziere.

Pentru construcția Arenei a fost alocat un teren de 69 de hectare din comuna Stăuceni, care a fost divizat în două loturi. Arena va fi ridicată pe un lot de 10 hectare, pe când restul celor 59 de hectare vor fi destinate „pentru dezvoltarea ulterioară a zonei”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *