Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   Măsurile de prevenție împotriva COVID-19…

Măsurile de prevenție împotriva COVID-19 nu se respectă. Cum procedez?

„Am intrat într-un magazin să procur produse alimentare. Nimeni dintre cumpărători și nici vânzătorul nu purta mască. La solicitarea mea de a-și pune masca, nimeni nu a reacționat. Ce trebuie să fac în astfel de cazuri?”, a întrebat o cititoare a ZdG.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a indicat, în hotărârile emise, că nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărârile sale constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragere la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate. Astfel, în cazul în care o persoană atestă faptul că în magazin, în transportul public sau în alte spații nu se respectă măsurile de prevenire şi control ale infecției de COVID-19, aceasta poate alerta poliția sau Centrul de Sănătate Publică din localitate.

De la 13 octombrie, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, a fost instituită stare de urgență în sănătate publică.

Măsuri restrictive instituite de CNESP

În continuare, se interzice aflarea în locurile publice în grupuri mai mari de trei persoane, este obligatorie respectarea distanței sociale de un metru, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice. De asemenea, se interzice aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani în afara domiciliului şi în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: deplasărilor în interes de serviciu, deplasarea la magazin sau deplasarea pentru asistență medicală, sau alte motive justificative care nu pot fi amânate. De asemenea, conform hotărârii CNESP, se interzice aflarea pe terenurile de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții şi zone de agrement, dar și desfășurarea activităților, cu prezenţa spectatorilor, în incinta cinematografelor.

CNESP a mai indicat că autoritățile administrației publice locale și centrale, toate persoanele juridice de drept public şi de drept privat înregistrate în R. Moldova, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, precum şi toți cetățenii R. Moldova şi alte persoane fizice aflate pe teritoriul R. Moldova vor asigura respectarea regulilor de igienă a mâinilor, dar și de igienă respiratorie, respectarea regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv, purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale şi spații publice închise. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

Orice persoană poate denunța nerespectarea măsurilor

Valerian Mămăligă,  avocat în cadrul Centrului de Criză pentru Drepturile Omului în contextul COVID-19 din cadrul Institutului pentru Drepturile Omului din R. Moldova, a menționat pentru ZdG că persoanele care nu respectă hotărârile CNESP sunt pasibile de a fi sancționate în temeiul art. 76 prim din Codul Contravențional. 

„Dacă în magazin sau în transportul public sunt vizitatori, călători care nu respectă măsurile de protecție împotriva COVID-19, orice persoană poate să denunțe acest fapt la organele de poliție sau la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP)”, a menționat avocatul.

Poliția, dar și ANSP au competențe de a constata și examina contravențiile de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Ele au dreptul să întocmească procese-verbale de contravenție, dar și să stabilească sancțiuni persoanelor care nu respectă aceste măsuri. 

Astfel, persoanele care constată încălcarea regulilor de protecție urmează să contacteze serviciul de urgență 112 sau să se adreseze la Centrul de Sănătate Publică din localitate cu o petiție în formă scrisă în care să indice despre nerespectarea măsurilor de prevenție impuse de CNESP.

De la începutul pandemiei și până la începutul lunii septembrie, Inspectoratul General al Poliției a raportat peste 6500 de încălcări de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.