Principală  —  IMPORTANTE   —   Complexul „Chișinău Arena” va fi…

Complexul „Chișinău Arena” va fi inaugurat în luna decembrie, cu un concert în susținerea Ucrainei

Complexul sportiv „Chișinău Arena” va fi dat în exploatare pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun. În această zi, aici urmează să fie organizat primul eveniment de la construcția edificiului. Potrivit deputatului PAS Radu Marian, complexul va fi inaugurat cu un „concert istoric” al formației de muzică pop-rock din Ucraina Okean Elzy, în susținerea Ucrainei.

„Dragi fani ai trupei Okean Elzy din R. Moldova și din țările vecine, vă informăm că concertul nostru din Chișinău în cadrul turneului «Help for Ukraine» va avea loc sâmbătă, 24 decembrie 2022. Aceasta nu va fi o simplă prestație, ci mult așteptata deschidere a unei arene noi la Chișinău. Dorim să mulțumim sincer fanilor de la Chișinău care au așteptat concertul nostru mai bine de un an și nu au returnat biletele pentru spectacolul reprogramat din septembrie 2021 din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19. Biletele pot fi procurate începând cu 1 decembrie 2022, când oficial vor fi deschise vânzările”, anunță reprezentanții trupei într-o postare pe Facebook.

Anterior, ZdG a scris că lucrările de amenajare a căilor de acces către „Chișinău Arena” urmau să fie finalizate până pe 25 noiembrie. Deși cerințele contractului arătau că drumul trebuia să fie dat în folosință în luna august 2023, responsabilii din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) au declarat anterior că lucrările la porțiunea de drum se executau n regim „accelerat”.

„Deja avem contract, este antreprenor și deja se execută (lucrările n. red.). Achiziția publică a fost finalizată prin încheierea unui contract cu NOUCONST. (…) Acum executăm lucrările accelerat acolo, fiindcă până pe 25 noiembrie noi vrem să deschidem drumul în strat de bază. Să fie cu o posibilă utilizare”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, la începutul lunii noiembrie, șeful Direcție Implementare Proiecte din cadrul ASD, Andrei Ermurachi.

Câștigătorul licitației de realizare a lucrărilor de amenajare a căilor de acces către Chișinău Arena, este Societatea Comercială NOUCONST S.R.L., care a prezentat „cel mai mic preț” pentru executarea lucrărilor menționate, se arată în hotărârea ASD.

Pe 14 septembrie 2022, Cabinetul de miniștri a adoptat o hotărâre prin care a dispus transferarea din Fondul de rezervă a 24 de milioane de lei către Administrația de Stat a Drumurilor, care a organizat licitația pentru construcția drumului de acces a complexului sportiv „Chișinău Arena”.

Conform Executivului, noul drum de acces către Arena Chișinău, ar urma să cuprindă „o intrare pentru transport special și de urgență; stație pentru transportul public cu conectarea acesteia prin trotuar destinat pietonilor și persoanelor cu dizabilități; pistă de decelerare/accelerare; iluminat stradal”.

Complexul sportiv „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Procesul a fost însă amânat de mai multe ori din cauza lipsei infrastructurii rutiere.