Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce fac instituțiile statului pentru…

Ce fac instituțiile statului pentru a verifica corupția din spatele protestelor organizate de Partidul Șor? Răspund Poliția, SIS, PG și CNA

Ziarul de Gardă a demonstrat, în investigația sub acoperire „Protestatari în chirie”, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică” așa zișii protestatari ai Partidului Șor.

Pe lângă faptul că sunt plătiți oamenii pentru participarea la proteste, în fiecare duminică, sute de microbuze și autobuze transportă oamenii spre Chișinău, proces care necesită cheltuieli de sute de mii de lei.

În acest context, ZdG a întrebat organele de drept din R. Moldova, abilitate să investigheze eventuale fapte de corupție, despre acțiunile pe care le întreprind pentru a verifica informațiile apărute în ZdG, dar și în spațiul public, despre corupția din spatele protestelor organizate de Partidul Șor.

Procuratura Generală: „Procurorii investighează toate acțiunile”

„Procurorii investighează toate acțiunile pretinse a fi ilegale și la momentul oportun vor informa opinia publică”, a comunicat pentru ZdG procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), fără a menționa și alte detalii.

IGP: „Noi am documentat o serie de încălcări”

Contactat de ZdG, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a precizat că legat de anumite plăți, finanțe, achitări, această competență a fost retrasă Poliției în 2019-2020 și a fost transmisă în totalitate Serviciului Fiscal de Stat.

„Noi, la ziua de astăzi, o așa competență nu mai avem nici în Codul contravențional, nici în Codul penal (…). Chiar dacă poliția nu are o serie de competențe, noi ne-am asumat în condițiile articolului 399 o serie de constatări – foarte, foarte multe, de ordinul sutelor, care deja au fost remise conform competenței instituțiilor abilitate, vorbim de FISC, ANTA sau alte instituții de drept.

Noi am documentat o serie de încălcări, inclusiv fiind doar ca suport al altor instituții abilitate de a documenta astfel de cazuri (…). Tot ce ține de procesul activității polițienești, în afară de sarcinile de bază pe care le are Poliția, de menținere, asigurare și menținere a ordinii publice a contribuit foarte mult și foarte activ și la alte domenii de competența altor instituții de drept ca suport în procesul de documentare…”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

CNA: „Nu este competența noastră”

Nu este competența noastră”, a spus Angela Starinschi, purtătoare de cuvânt a Centrul Național Anticorupție (CNA), instituție cu atribuţii exclusive de prevenire şi contracarare a actelor de corupţiei.

SIS: „Aceste întrebări trebuie să le adresăm organelor Procuraturii”

Solicitată de ZdG, Daniela Mânzat, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a afirmat că „aceste întrebări trebuie să le adresăm organelor Procuraturii”, instituția refuzând să comenteze dacă desfășoară investigații pe acest subiect.

Începând cu 18 septembrie, mii de oameni au fost aduși organizat în centrul capitalei pentru a participa la așa-numitul protest organizat de partidul Șor.

În cea de-a patra duminică a manifestațiilor, organele de ordine au comunicat că ar fi participat peste 5 mii de persoane, pe când organizatorii – PP „Șor”, au susținut că este vorba de peste 60 de mii de oameni.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos:

VIDEO/ Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

VIDEO/ Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest – Ziarul de Gardă

„Maia Sandu să dea mândria jos și să se ducă să vorbească cu Putin să-i dea gaz”. Ipoteze false în care cred protestatarii adunați de Partidul „Șor” în centrul Chișinăului – Ziarul de Gardă (zdg.md)

VIDEO/ Scrisoare către protestatarii lui Șor: „Noi nu am fost, nu suntem și nici nu vom fi colonie a Americii, ci mai degrabă suntem colonie cu acte în regulă a Rusiei” – Ziarul de Gardă (zdg.md)