Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Biserica de la Dereneu, între…

Biserica de la Dereneu, între Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și cea a Basarabiei

Mai mulți locuitori ai satului Dereneu, raionul Călărași, s-au revoltat timp de două zile, arătându-se nemulțumiți de trecerea bisericii din localitate din subordinea Mitropoliei Moldovei în cea a Basarabiei. În timp ce câțiva enoriași au spart ușa și au schimbat lacătul bisericii, părintele spune că nu mai suportă nelegiuirile Mitropoliei Moldovei. Pe de altă parte, Mitropolia Moldovei condamnă această sciziune, iar Episcopia de Ungheni și Nisporeni spune că, la mijloc, ar fi estorcările de bani pe care preotul ar vrea să le ascundă.

Părintele Florin Marin, care a slujit timp de 27 de ani la biserica din Dereneu, a declarat pentru ZdG că inițiativa de a trece biserica „Adormirea Maicii Domnului” din subordinea Mitropoliei Moldovei în subordinea Mitropoliei Basarabiei îi aparține și a fost aprobată de Ministerul Justiției în iulie 2017. El spune că „nu mai poate suporta fărădelegile Mitropoliei de la noi, iar odată cu această trecere credincioșii nu ar mai fi obligați să achite taxe mari pentru înmormântări, botez sau alte evenimente creștinești”.

Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Vadim Corostinschi, a declarat că preotul Florin Marin a fost eliberat din funcție în august 2017, iar din luna septembrie, printr-un decret de instituire a Episcopiei,  în subordinea căreia se află biserica din Dereneu, activează părintele Alexandru Popa.

„Preotul Marin Florin este acum în litigiu cu niște persoane. Este vorba de estorcare de bani. Oamenii au venit la episcopie ca să găsească răspuns la întrebarea pe care o au, pentru că persoane care au probleme de familie au fost jertfa estorcărilor a sute de mii de lei. A fost plângere și judecată în iulie. După judecată, el a făcut cu primărița niște schimbări, ca să treacă la Mitropolia Basarabiei, ca să se eschiveze de la răspunderea pe care o are în fața bisericii și în fața acestor doamne. De aceea el a falsificat semnăturile oamenilor din localitate plecați peste hotare. Falsificând aceste acte și înregistrându-le la Ministerul Justiției a trecut la Mitropolia Basarabiei. La etapa actuală, este un proces de judecată pentru înregistrarea cu acte falsificate la Ministerul Justiției, iar înregistrarea Mitropoliei Basarabiei la  minister a fost suspendată până la decizia finală. În cazul dat la biserică veneau doi-trei oameni, susținători ai Mitropoliei Basarabiei, restul plecau prin bisericile din împrejurimi ca să se roage. Acum oamenii au venit să-și ia biserica înapoi, fiindcă este a Mitropoliei Moldovei”, a explicat secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni cauza conflictului.

Pe de altă parte, preotul Florin Marin se declară nevinovat și spune că aceste acuzații au survenit după ce a luat decizia de a părăsi Mitropolia Moldovei.

„A bârfi, a spune minciuni, a distruge omul moral, asta e caracteristic Mitropoliei Moldovei. Nu mă reprezintă biserica străină, este o structură străină care se află în patriarhia Moscovei. Eu am toate facturile, iar faptul că cei de la Episcopie scriu că aș fi luat bani, sunt acuzații nefondate, pentru că nu este nici un proces penal și cei de la poliție spun că nu există dovezi”, ne-a spus părintele.

Florin Marin spune că urmează să depună o plângere la procuratură, fiind indignat de faptul că biserica care datează din secolul al XVI-lea a fost spartă.

Duminică, 4 martie, mai multe persoane au venit să protesteze la biserica din localitate. „Au venit în jur la o sută de persoane ce susțin să slujim în biserica Mitropoliei Moldovei cum este și în acte. Au fost întâmpinați de un grup de 50 de persoane susținătoare a părintelui Florin Marin, a fost comisarul, s-a discutat cu reprezentatul guvernului ca să vină să discute cu oamenii ca să nu să se bată. S-a convenit ca luni persoanele responsabile: primăria, mitropolia Moldovei cu juriștii, mitropolia Basarabiei cu juriștii, să fie la ora 12 la primărie. Luni, nici mitropolia Basarabiei, nici reprezentanți ai guvernului, nici de la primărie – nu era nimeni. După câteva ore de așteptare, pentru că nu s-a interesat nimeni de problema oamenilor, enoriașii au decis să-și ia biserica”, susține secretarul Episcopiei Ungheni și Nisporeni.

Potrivit lui Corostinchi, la etapa actuală mai sunt încă 30 de persoane în biserică, iar hotărârea de a rămâne în subordinea Mitropoliei Moldovei aparține locuitorilor care frecventează biserica. Prin statutul bisericii, preotul care activează are și viza de reședința în localitatea dată, iar odată ce i se retrage actul, casa parohială trebuie oferită comunității.

Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei R. Moldova afirmă că Mitropolia nu acceptă această trecere a bisericii din ierarhia Mitropoliei Moldovei la cea a Basarabiei, pentru că s-ar încălca canoanele ierarhiei bisericești.

Foto: captură video Pro TV