Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile avertizează asupra nivelului ridicat…

Autoritățile avertizează asupra nivelului ridicat de poluare a aerului. Agenția de Mediu îndeamnă agenții economici, „care sunt cei mai mari poluatori”, să treacă la un regim de activitate redusă

Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează, pe 27 decembrie, asupra nivelului ridicat de poluare a aerului. Potrivit responsabililor de la Ministerul Mediului, pe 23 și 24 decembrie curent, în Chișinău s-a înregistrat depășiri ale mediei zilnice cu 2,4 ori pentru poluanții atmosferici PM10.

În acest sens, Agenția de Mediu face „apel la CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție” și altele, „care sunt cei mai mari poluatori” să treacă la un regim de activitate redusă, pentru a diminua poluarea, mai ales în orele de vârf.

„Conform datelor obținute de la stația de monitorizare a calității aerului, care este instalată în preajma unei intersecții aglomerate, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Mihai Viteazu, pe 24 decembrie curent, a fost înregistrată o maximă de 121,36 mikrogram /m3 pentru particulele în suspensie cu diametrul de 10 mikrometri (PM10 mkm), limita fiind de 50 mikrog/m3, ceea ce indică o depășire de 2,4 ori a standardelor de calitate pentru PM 10.

Aceasta depășire semnificativă a fost condiționată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat a traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor. Majorarea indicatorilor au fost influențați de condițiile meteo, vânt slab, prezența straturilor de reținere și a aerului cețos, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat”, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului din 27 decembrie.

Agenția de Mediu este în alertă privind depășirea poluanților în aer. Potrivit Ministerului Mediului, autoritățile responsabile caută soluții pentru a diminua nivelul de poluare a aerului atmosferic, iar directorului Agenției de Mediu, Gavriil Gîlcă, propune „implicarea agenților de poliție pentru a fluidiza traficul rutier prin redirecționarea acestuia de pe cele mai aglomerate străzi ale capitalei”.

Totodată, Agenția de Mediu îndeamnă agenții economici să treacă la un alt regim redus de lucru, pentru a reduce nivelul ridicat de poluare a aerului.

„Agenția de Mediu reamintește că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt cei mai mari poluatori, sunt obligați să treacă la un alt regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf.

În acest sens, facem apel la CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție etc., care trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic”, mai anunță Ministerul Mediului.

Totodată, Ministerul Mediului atrage atenția reprezentanților mediului de afaceri, societății civilă, populației asupra  necesității de conformare la cadrul normativ de mediu și depunerea eforturilor la minimizarea poluării mediului, fie prin modernizarea tehnologică, fie prin automatizarea procesului de producere, fie folosirea prin circuit închis a vaporilor și fumului pentru încălzirea spațiilor, fie prin utilizarea tehnologiilor prietenoase mediului de separare și sedimentare a particulelor în suspensie etc. 

„Autoritățile din domeniul mediului depun eforturi la identificarea mecanismelor de subvenționare a celor care respectă cadrul normativ de mediu și asupra procesului de modernizare și automatizare a rețelei naționale de monitorizare a aerului atmosferic”, susține Ministerul Mediului.

Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din R. Moldova a fost lansată, pe 24 iunie 2022, la Chișinău. Potrivit Agenției de Mediu, stația va înregistra poluarea preponderent influențată de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse.

Construcția a fost donată R. Moldova de către Germania în baza strategiei de implementare a monitorizării și managementului calității aerului înconjurător, conform standardelor UE în R. Moldova, elaborată în cadrul programului global al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) „Consolidarea capacităților pentru implementarea politicii în domeniul climei în Balcanii de Vest, Europa Centrală și de Est și Asia Centrală”.