Principală  —  IMPORTANTE   —   Anunț important de la Moldovagaz!…

Anunț important de la Moldovagaz! Începând cu luna septembrie, factura de plată va conține valoarea puterii calorifice superioare

Sursa foto: Moldovagaz

În scopul armonizării cu standardele europene în domeniul gazelor naturale, începând cu luna septembrie 2023, SA „Moldovagaz” anunță că va reflecta în paralel, cu titlu informativ, în factura de plată consumul de gaze naturale exprimat în metri cubi, valoarea puterii calorifice superioare folosite la facturare și cantitatea totală de energie consumată.

„Totodată, atenționăm, că utilizarea valorilor cantității de energie consumate pentru facturarea consumului de gaze naturale va fi aplicată după ajustarea cadrului normativ în acest sens cât și a programului informațional al întreprinderii cu stabilirea de către autoritatea de reglementare a prețurilor pentru consumatorii finali per unitate de energie (kWh)”, se spune într-un comunicat al companiei.

Sursa foto: Moldovagaz

Puterea calorifică superioară a gazelor naturale reprezintă energia totală, respectiv cantitatea de căldură, degajată prin arderea completă, în aer, a unui metru cub de gaze naturale în condiții standard de temperatură și presiune. Aceasta este exprimată în kWh/mc.

Săptămâna trecută, președintele Consiliului de administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a prezentat trei scenarii privind tarifele care urmează să le achitate consumatorii finali pentru gaze naturale. Furnizorul a făcut propriile calcule, acestea arată că tarifele ar putea fi ajustate anul viitor și doar dacă prețul de achiziție ar fi de 450 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Joi, 21 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, Vadim Ceban a menționat că, deocamdată, nu sunt premise pentru scăderea tarifelor la gaze. Potrivit celor trei scenarii examinate de Moldovagaz, tariful ar scădea până la 15,6 lei per o mie de metri cubi de gaze. Pentru ca asta să se întâmple, R. Moldova ar trebui să aibă gaz procurat la preț de 450 dolari.

În cadrul ședinței de pe 7 iunie 2023, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Atunci, ANRE a stabilit că, pentru consumatorii casnici, prețul pentru un metru cub de gaze naturale să fie 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), un tarif mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz.