Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Anul trecut au fost înregistrate…

Anul trecut au fost înregistrate peste 80 de intoxicații cu ciuperci. Atenționările ANSP

Fotografie-simbol

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor pot apărea greaţă, vomă, diaree și transpiraţie excesivă. După 6 ore, bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de or,e pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfârşit letal. Totodată, există şi unele ciuperci care devin toxice când sunt consumate în combinaţie cu alcool, accentuează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) într-un comunicat de presă.

În contextul în care, la începutul săptămânii, două femei din Rezina au murit, iar un copil se află în stare gravă din cauza intoxicației cu ciuperci, ANSP atenționează oamenii să respecte mai multe reguli:

  • Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
  • Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanţe toxice şi devin necomestibile.
  • Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
  • Nu admiteți consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
  • Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge sporii.
  • La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.

În 2019, în R. Moldova au fost înregistrate 81 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, fiind afectate 88 de persoane, inclusiv 15 copii sub 17 ani. Totodată, doi oameni au murit.