Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Alexandru Pînzari, demis de Guvernul…

Alexandru Pînzari, demis de Guvernul Maiei Sandu. Cine a fost numit noul șef al IGP

Foto: politia.md

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, a fost demis din funcție de Guvernul condus de Maia Sandu. Decizia a fost luată la propunerea lui Andrei Năstase, care exercită funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Sandu.

„În cadrul ministerului de Interne în momentul de țară acționează un om de o moralitate precară, un om care a fost în mod plenar, implicat în evenimentele din 7 aprilie, un om care a demonstrat că slujește un regim criminal. Vin cu propunerea către prim-ministru să luăm decizia de a demite din funcție șeful IGP, Alexandru Pînzari, în legătură cu încălcarea disciplinei de serviciu”, a declarat Năstase.

Propunerea lui Năstase a fost votată unanim, iar în locul lui Pînzari a fost numit fostul judecător Gheorghe Balan.

Întrebată ce se va întâmpla dacă Pînzari nu se conformă deciziei luată de Guvern, Maia Sandu a declarat că acesta va răspunde în fața legii.

Gheorghe Balan este judecător din 1996 şi a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. În ultimii ani, acesta s-a remarcat prin discursuri critice la adresa şefilor justiţiei. „Am ajuns un sistem de laşi şi incompetenţi cu funcţii, care caută nod în papură oricui este diferit”, zicea Balan, la Adunarea Generală a Judecătorilor din martie 2017. Ulterior, acesta a depus şi o plângere penală pe numele unor membri ai CSM, acuzându-i că, ilegal, i-au intentat o procedură disciplinară în 2014.

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, în aprilie 2018, Colegiul Disciplinar al CSM a examinat o nouă cauză în privința lui Gheorghe Balan, în baza unei sesizări a SIS, dar și a unei plângeri semnate de autoritățile satului Puhăceni, raionul Anenii Noi. Colegiul a decis demiterea din funcție a magistratului pe motiv că ar fi oferit consultații juridice locuitorilor din Puhăceni, pe o cauză aflată în proces de examinare la Judecătoria Anenii Noi, contrar prevederilor Legii cu privire la statutul judecătorului, și pentru implicare în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat, în octombrie 2016. CSM a menținut decizia Colegiului Disciplinar, iar Balan a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Balan indică un salariu de 279 de mii de lei. Judecătorul deține cota-parte dintr-un teren, dar și un apartament de 65 m2, procurat în 2001. Balan are în proprietate și un automobil de model Mazda 3, procurat în 2008 cu trei mii de euro.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională votarea noului Guvern. Deciziile Curții Constituționale din ultimele zile vin să coincidă cu poziția Partidului Democrat din Moldova, care a declarat nelegitime voturile din Parlament și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.