Alegeri Europarlamentare: Unde vor fi deschise cele 36 de secții de votare din R. Moldova


În perioada 23-26 mai 2019, europenii vor vota componența noului Parlament European. Vor fi aleși cei 705 eurodeputați care își vor reprezenta țările de origine la nivelul UE până în 2024. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat „Lista secțiilor de votare din străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 26 mai 2019”. Astfel, alegătorii care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova vor putea vota în incinta a 36 de secții.

Cetățenii români care în ziua votului se află în străinătate vor putea vota la una dintre cele 441 de secții de votare. Acestea sunt deschise în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații.

La Chișinău vor fi deschise cele mai multe secții – 12. Totodată, două vor fi deschise la Bălți și câte una în 19 raioane din țară, în orășelul Durlești din municipiul Chișinău, în localitatea Bardar din raionul Ialoveni și în satul Carabetovca, raionul Basarabeasca.

Cele mai multe secții de votare sunt deschise în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franța (17).

Votarea se va începe la ora 7.00 (ora locală) și se va desfășura până la ora 21.00 (ora locală), când secția de votare se va închide. Reprezentanții României în Parlamentul European sunt aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. România este acum reprezentată în Parlamentul European de 32 de parlamentari, iar mandatul în Parlamentul European este de 5 ani.

În același context, Ambasada României în Republica Moldova recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp asupra procedurii de vot, pentru a-şi putea exercita acest drept în bune condiţii la scrutinul din 26 mai 2019.

Totodată, se recomandă cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora.

Vezi aici: Locatiile sectiilor de votare din străinătate

Citește și: Alegeri pentru Parlamentul European. Cum pot vota cetățenii români aflați în străinătate


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Dodon cu Plaha acorda mai multa atentie la votare a straini, decit la moldoveni nostri. ASTA E DEMOCRATIA LOR ADEVARATA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *