Principală  —  IMPORTANTE   —   2 % din impozite -…

2 % din impozite – pentru investigații jurnalistice

Începând cu 1 ianuarie 2017 în R. Moldova funcționează „mecanismul 2%”, prin care persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcţiona 2% din suma impozitului pe venit către organizaţiile neguvernamentale care acţionează în interes public. Printre aceste organizații, începând din acest an, se regăsește și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova, asociație parteneră a Ziarului de Gardă, care v-a obișnuit cu produse video de investigație și dezvăluiri exclusive. Puteți susține munca noastră direcționând, fără costuri suplimentare, 2% din impozit, indicând în declarația de venit codul fiscal al asociației noastre: 1010620003744.

În acest an, declarațiile de venit pot fi depuse în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, atât online, cât și pe hârtie, la oficiile fiscale teritoriale. În ambele cazuri, pentru a direcționa 2% către „Reporter de Gardă”, trebuie să indicați în secțiunea a șasea a declarației de venit (formularul CET15) codul fiscal 1010620003744, al Asociației Telejurnaliștilor Independenți. Astfel, fără a suporta plăți suplimentare, puteți contribui la susținerea jurnalismului de investigație.

Legislația stabilește reguli stricte privind folosirea sumelor 2%. Acestea pot fi utilizate doar pentru activități în beneficiul public, fiecare organizație fiind obligată să prezinte rapoarte privind utilizarea sumelor de desemnare procentuală.

Menționăm că toate resursele acumulate vor fi folosite pentru realizarea unor investigații jurnalistice în format video. Cei care vor contribui, ne pot sugera, de asemenea, teme pe care cred că ar interesant și important să realizăm investigații, ca să decidem împreună asupra unor subiecte de interes public.

Mai multe detalii despre „mecanismul 2%” puteți urmări în clipurile video de mai jos: