Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Chiril Lucinschi la…

Reacția lui Chiril Lucinschi la condamnarea fratelui său

Ședința de judecată de joi, 2 noiembrie 2017, în dosarul „Chiril Lucinschi” a fost anulată, după ce fostul deputat a cerut procurorului explicații la unele neclarități care i-ar împiedica pe avocații săi să-și construiască apărarea.

Fostul deputat Chiril Lucinschi este cercetat penal pentru faptul că, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor „Toast Delux” SRL şi „IPA International Project Agency”, având scopul dobîndirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al R. Moldova, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani. 

Totodată, acesta este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere ar fi tăinuit calitatea sa de proprietar al societăţilor comerciale „Toast Delux” SRL şi „IPA International Project Agency”, despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folosiţi în scopuri personale pentru achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.

 „Am solicitat procurorului să dea explicații la acele neclarități pe care le am. Sunt multe neclarități, este un dosar cu o învinuire  imprecisă, de aceea e foarte greu de construit o apărare”, a spus Lucinschi.

La finalul ședinței de judecată, Chiril Lucinschi  s-a exprimat și pe marginea condamnării fratelui său,  Sergiu Lucinschi, în România, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, trafic de influență și fals în declarații în România. Chiril Lucinschi a spus că acesta ar fi victima partenerului său de afaceri și că nu va mai investi în România.

Fiul unui fost președinte al R. Moldova, condamnat la închisoare cu suspendare

 „Eu regret ce se întâmplă acolo, pentru că prin această decizie instanța a legiferat o practică – când un investitor poate să vină în România, să investească într-o companie având un partener, care poate să-și bată joc de investitorul respectiv și, pe urmă, investitorul rămâne î cu sentință și banii nu sunt întorși. Până la urmă, asta s-a întâmplat cu fratele meu. A venit, a investit bani într-o companie mare, partenerul practic a falimentat această companie. În mod evident, banii trebuiau să fie întorși. Din păcate, s-a mers pe altă cale, pe care a participat și justiția. Partenerul e, de fapt, un denunțător profesionist deja, a denunțat mai multe persoane în România. Sentința a fost atacată de avocații fratelui meu în instanța superioară”, a mai spus Lucinschi.