Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Oazu Nantoi, despre impactul…

DOC Oazu Nantoi, despre impactul Declarațiilor OSCE cu privire la conflictul transnistrean

Foto: azertag.az

Plenul Adunării Parlamentare al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) a votat Declarația și rezoluțiile de la Berlin, în care este menționat și conflictul transnistrean. Astfel, OSCE reafirmă necesitarea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional. Analistul politic Oazu Nantoi susține însă că la modul practic acest lucru nu va soluționa conflictului transnistrean.

Oazu Nantoi

„Din februarie 1993, în Republica Moldova funcționează misiunea OSCE, care a apărut aici în baza unei scheme false de percepere a problemei, precum că conflictul e intern și misiunea OSCE laolaltă cu pacificatorii apăruți în urma acordului din 21 iulie 1992, trebuie să nu admită redeclanșarea conflictului și trebuie să contribuie la soluționarea lui. Deoarece schema de percepere a situației este una falsă, nemaivorbind de faptul că OSCE este o structură care își caută sensul de existență, această rezoluție nu va schimba nimic”, a menționat Oazu Nantoi pentru ZdG.

Analistul politic este de părerea că declarațiile OSCE nu apropie momentul arborării tricolorului deasupra Tiraspolului și că OSCE este o structură unde se discută, dar nu se rezolvă nici o problemă.

Declarațiile AP OSCE cu referire la Republica Moldova:
„OSCE recunoaște că actuala situație geopolitică și nivelul global al tensiunilor indică necesitatea de urgență a implementării angajamentelor asumate de OSCE, în special în ceea ce privește dimensiunea afacerilor politice și securității, precum și eforturile reînnoite de soluționare conflictului în jurul Ucrainei, conflictului Nagorno-Karabakh, conflictului din Georgia și conflictului transnistrean din Republica Moldova, care continuă să reprezinte amenințări grave ale securității și stabilității în zona OSCE”.

„Își reafirmă sprijinul ferm pentru soluționare pașnică și durabilă a conflictului din Republica Moldova, bazat pe suveranitatea și integritatea sa teritorială în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional și salută recenta dinamică câștigată în procesul de negociere, precum și contextul rundei discuțiilor în format 5+2 la Roma și subliniază importanța implementării depline de către ambele părți a angajamentelor”.

„Reafirmă necesitatea retragerii complete a forțelor armate și a munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional”.

Sesiunea anuală a AP OSCE reunește pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

La data de 22 iunie și Organizația Națiunilor Unite a votat o Rezoluție privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova din stânga Nistrului.