Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Cine este șeful de…

DOC Cine este șeful de la Primărie reținut într-un dosar de corupție și ce avere declară acesta

Șeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chișinău, Alexei Țurcan, a fost reținut astăzi, 19 octombrie, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție într-un dosar de corupție. Acesta este bănuit că, împreună cu alți angajați ai Primăriei, ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia facilita perfectarea actelor pentru diferite tipuri de construcții din Chișinău.

În 2017, Țurcan a ridicat un salariu de circa 147 de mii de lei de la Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare (DGAURF), iar soția sa a primit un salariu de aproape 138 de mii de lei de la Institutul municipal de proiectări „Chișinău Proiect” .

Șeful de la Primărie nu declară niciun apartament sau vreo casă, ci doar un garaj de aproape 21m2 pe care îl deține din 2006, dar și o altă avere imobiliară de circa 36m2, al cărei proprietar este din 2004. Totuși, funcționarul de la Primărie declara în 2016 că are un apartament de aproape 62 m2 și o căsuță sezonieră, bunuri care nu se regăsesc în declația sa pentru 2017. Țurcan nu declară pentru 17 nici vreun venit pe care l-ar fi obținut din vinderea celor două imobile.

În declarația de avere Țurcanu a trecut  șapte terenuri agricole, pe care le-a procurat în 2004 și în 2007. Funcționarul conduce un automobil de model Opel Zafira, anul de fabricație 2005, pe care l-a procurat în 2007 și al cărui valoare este de aproximativ 98 de mii de lei.

Pe lângă funcția de șef pe care o deține la Primărie din 2013,Țurcan este și membru al Consiliului național al monumentelor instorice.

Alexei Țurcan și doi subalterni de-ai săi au fost reținuți pentru 72 de ore. Pentrivit CNA, aceștia ar fi organizat o schemă prin care urgentau perfectarea și eliberarea documentelor permisive pentru construcția, reconstrucția sau replanificarea unor imobile, pentru elaborarea schițelor de proiect, eliberarea certificatelor de urbanism, dar și pentru semnarea proceselor verbale de recepție finală a unor lucrări. Pentru aceste servicii,s olciitanții de acte ar fi achitat sume importante de bani unor intermediari, care, la rândul lor, transmiteau o parte din bani funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare.