Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   BOP: Cine sunt politicienii care…

BOP: Cine sunt politicienii care se bucură de încrederea cetățenilor

Foto: Facebook/Igor Dodon

Peste 50% din cetățenii R. Moldova nu au încredere în nici un politician. Cel puțin așa arată datele Barometrului Opiniei Publice, făcute public astăzi, 4 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebați care este personalitatea politică din R. Moldova în care au cea mai mare încredere, 15,6% dintre respondenți l-au numit pe Igor Dodon. Președintele este urmat de liderul PPDA, Andrei Năstase, în care au încredere 3,3% dintre respondenți, dar și de lidera PAS, Maia Sandu, în care au încredere 3,2% dintre cei chestionați. În top a intrat și liderul democraților Vladimir Plahotniuc, care a câștigat încrederea a 3% dintre respondenți. Ceilalți politicieni au acumulat sub 3% din încrederea alegătorilor.

„53,6% dintre respondenți au zis că nu au încredere în nimeni. Acesta este un procent mare, dar eu cred că aici și-a spus cuvântul și faptul că întrebarea este deschisă. Ei trebuiau să numească un politician și nu prea au știut pe cine să numească”, susține Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Fiind rugați să indice câtă încredere au respondenții în anumiți politicieni, poate fi observat că liderul acestui rating este Igor Dodon – 35,2% (cu 5% mai puțin față de studiul precedent).

„Încrederea în domnul Dodon scade încet, dar sigur. Există în țara noastră mentalități care sunt marcate de trecutul istoric. Oamenii sunt nemulțumiți de situația actuală și cumva evocă mitul că a fost mai bine, iar dl Dodon și PSRM îl folosesc”, menționează analistul politic Igor Boțan.

În topul încrederii, Igor Dodon este urmat de către Zinaida Greceanîi – 19,9% ( cu 6% mai puțin față de studiul precedent), Pavel Filip – 17,2% (11% mai puțin față de studiul precedent), Maia Sandu cu un scor de 16,2% (11% mai puțin față de studiul precedent), Vladimir Voronin – 16,1% (3% mai puțin față de studiul precedent), Andrei Năstase – 14,3% (4% mai puțin față de studiul precedent), Ilan Șor cu 12,8%, Renato Usatîi – 9%.

Cel mai mare scor negativ a fost înregistrat în cazul lui Mihai Ghimpu – 87,9%, Vladimir Plahotniuc – 88,5%, Iurie Leancă – 84,9%, Dorin Chirtoacă – 84,0%.

Barometrul Opiniei Publice a fost realizat de Centrul de Investigații Sociologice CBS-AXA pentru Institutul de Politici Publice. Sondajul a fost realizat în perioada 9-23 noiembrie, pe un eșantion de 1 115 persoane. Marja de eroare este de 3%.