VIDEO/ Procuratura trimite în instanță dosarul „Borman”, intentat pentru trafic de droguri

Procuratura a finalizat urmărirea penală în privința membrilor organizației criminale „Borman” și a trimis în judecată dosarul deschis pentru circulație ilegală a drogurilor. Șase membri ai organizației au fost deferiți justiției, ceilalți membri sunt anunțați în căutare.

Membrilor grupării li se incriminează organizarea circulației ilegale a drogurilor. În cadrul unei conferințe de presă procurorii susțin că există probe care demonstrează că liderul organizației, în anii 2010 – 2016 a organizat traficul internațional de droguri în Federația Rusă: „Probele confirmă că au fost traficate minim 775 kg de droguri de tip hașiș. În rezultatul operațiunilor de vânzare au obținut minim 20 milioane de lei”.

Anterior, Procuratura a informat că potrivit schemei, drogurile erau procurate din Spania. Acestea erau camuflate în diferite mijloace de transport și transportate în Federația Rusă, unde erau comercializate. Un kg de hașiș din Spania era cumpărat cu circa 1 000 de euro, iar în Rusia era vândut cu 2 500 de euro și mai mult.

Oleg Pruteanu, alias „Borman”, considerat liderul grupării criminale, refuză să dea orice declarații, potrivit procurorilor.

Procuratura a documentat și contrabanda de droguri de pe teritoriul Republicii Moldova în perioara anului 2010, precum și contrabanda cu mijloace financiare în proporții deosebit de mari. Banii obținuți din vânzarea drogurilor erau aduși în Republica Moldova prin legalizarea lor la procurarea imobilelor, bunurilor mobile sau a serviciilor. În cadrul investigației au fost identificate bunuri infracționale în sumă mai mare de 8 milioane de lei.

Ofițerul Inspectoratului Național de Investigații, Gheorghe Ciugureanu, susține că gruparea și-a început activitatea în Spania și Portugalia, acolo unde organizau atacuri tâlhărești, sechestrări de persoane, șantaj etc. Ulterior, în 2004 aceștia au fost reținuți, iar după eliberare și-au reorientat activitatea spre traficul internațional de substanțe narcotice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *