VIDEO/ Îmbrăcați în robe, avocații protestează în fața Curții de Apel împotriva aplicării excesive a arestului

De Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, Consiliul Uniunii Avocaților au organizat un protest în fața Curții de Apel împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest. Avocații își exprimă dezacordul față de încălcarea dreptului la libertate și siguranță a persoanelor, precum și la deținerea acestora în condiții inumane și degradante.

Protestul avocaților este o reacție la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumpției de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de fond. Deși Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) și Curtea Europeană a Drepturilor Omului a calificat condițiile de detenție din Penitenciarul nr. 13 ca fiind inumane și degradante, măsura excepțională a arestului a fost redusă la o formalitate banală, susțin avocații, fără ca instituțiile care o solicită și o aplică, să justifice imposibilitatea aplicării unor măsuri non-privative de libertate.

„Avocatura a ieșit să arate societății că este îngrijorată de respectarea drepturilor sale. A ieșit să dea alarma pentru ca aceasta să ajungă la organele internaționale. Atât timp cât oamenii mor în detenție, iar activitatea avocaților este obstrucționată, noi nu putem tăcea și este un exercițiu democratic în care avocatura își va manifesta dezaprobarea la inegalitățile care au loc”, a menționat o avocată prezentă la protest.

„Protestăm în apărarea unui inters public. Trebuie să protestăm în fața fărădelegilor care se întâmplă astăzi în justiție”, a precizat și avocatul Emanoil Ploșnița.

Participanții la protest au ținut și un minut „pentru justiția din R. Moldova care este deja moartă”.

„Este un eveniment deosebit în avocatura noastră pentru că niciodată avocații nu au ieșit la manifestații publice”, a spus și avocatul Druță Boris.

Pe parcursul zilei de astăzi, 26 iunie, avocații și avocații stagiari, nu vor participa la judecarea niciunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile. Totodată avocații nu vor participa la acțiuni de urmărire penală efectuate de organele de urmărire penală (Procuratura, Poliția de frontieră, Inspectoratul General al Poliției, ș.a.).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Împotriva lui Ilan Șor arestul nu este aplicat excesiv! Ăștea au ieșit pentru a distrage atenția opiniei publice de la abuzurile din justiție ale capului mafiei Plahotniuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *