Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon nu…

ULTIMA ORĂ Igor Dodon nu pleacă la mănăstire în Grecia. Magistrații CSJ au respins cererea avocaților socialistului

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, nu va putea efectua, în perioada 31 martie – 10 aprilie 2023, un pelerinaj la o mănăstire din Grecia. Hotărârea a fost pronunțată vineri, 24 martie, de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc.

Pe 16 martie curent, magistrații CSJ au admis demersul procurorilor de prelungire a măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile în privința socialistului Igor Dodon.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au declarat anterior pentru Ziarul de Gardă că Igor Dodon a solicitat încuviințarea pentru a părăsi R. Moldova, în perioada 31 martie – 10 aprilie 2023, pentru a efectua un pelerinaj la o mănăstire din Grecia.

„Procurorul a solicitat respingerea cererii, deoarece este neîntemeiată, nu au fost prezentate probe prin care s-ar demonstra situația personală excepțională a inculpatului Dodon Igor de a părăsi țara. Pronunțarea hotărârii referitor la cerere a fost amânată pentru 24 martie 2023”, susțineau reprezentanții PA.

Pe 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.