Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura spune cum a reușit…

Procuratura spune cum a reușit Șor să plece ilegal din țară. Au fost deschise două cauze penale

Procuratura informează a că a pornit două cauze penale în legătură cu ieșirea din țară a deputatului Ilan Șor, care ar fi fost posibilă din cauza neglijenței de serviciu a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.

Potrivit Procuraturii, deputatul Ilan Șor, acuzat de escrocherie și spălare de bani, a ieșit din țară în perioada 14 -17 iunie, la bordul unei aeronave charter, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

„Potrivit procurorilor, acest lucru a avut loc prin zonele de acces limitat ale Aeroportului şi a fost posibil din cauza atitudinii neglijente faţă de obligaţiunile de serviciu ale angajaţilor Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care activează pe teritoriul Aeroportului, precum şi cu implicarea nemijlocită a angajaţilor Companiei „Avia Invest”, care deţine în concesiune Aeroportul şi asigură serviciile de transport şi trafic aerian, realizează măsuri de securitate aeronautică pe teritoriul aerodromului de unde au decolat respectivele aeronave pe curse charter”, este menționat într-un comunicat de presă al Procuraturii.

Astfel, Procuratura a declanșat două cauze penale pe faptul:

  • neglijenţei în serviciu, admisă de către angajaţii Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău 
  • abuzului de serviciu, comis de către factori de decizie ai Companiei „Avia Invest” SRL.

Compania „Avia Invest” susține însă că președintele Consiliului de directori „Avia Invest”, Ilan Șor nu a părăsit țara prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Magistrații Curții de Apel Cahul au emis la 25 iulie un mandat de arest pe numele lui Ilan Șor la solicitarea procurorilor anticorupție, pe motiv că acesta nu s-a prezentat în ședința programată pe 19 iulie la CA Cahul, deși se afla sub control judiciar. Se întâmpla după două săptămâni în care Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public și după ce în presă s-a vehiculat că încă la 14 iunie, în ziua în care PDM a plecat de la guvernare, acesta ar fi părăsit R. Moldova cu un avion privat.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.