Procesul penal inițiat după imaginile în care Plahotniuc îi transmite o pungă neagră lui Dodon și care nu a avut o finalitate va fi supus verificărilor. Declarația procurorului general interimar
Procesul penal inițiat după imaginile video în care fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc îi transmite o pungă neagră ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon și care nu a avut o finalitate, va fi supus verificărilor.
Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gradă de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.
„După cum am menționat și în comunicatul Procuraturii Generale din 13 octombrie curent, vor fi supuse controlului toate dosarele penale și procesele penale care prezintă un interes sporit pentru societate, inclusiv și procesul menționat de dumneavoastră”, a declarat Dumitru Robu pentru ZdG.
În anul 2020, pe acest caz, Procuratura Generală (PG) anunța că a pornit un proces penal în baza denunțurilor depuse de către Andrei Năstase, pe atunci, președinte PPDA, și Iurie Reniță, care exercita funcția de deputat. Ulterior, PG preciza că nu va iniția un dosar penal pentru că este imposibil de determinat ce se afla în acea pungă.
În mai 2020, fostul deputat Iurie Reniță a prezentat în cadrul unui briefing de presă o secvență video de la întâlnirea dintre Dodon cu Plahotniuc și Iaralov (întâlnire care ar fi avut loc în 2019), în care Plahotniuc i-a transmis lui Dodon o pungă neagră. Reniță a menționat atunci că în acea pungă ar fi fost bani și a solicitat inițierea procedurii de suspendare din funcție a lui Dodon, care, pe atunci, era președinte al R. Moldova. Fostul șef de stat a spus că totul a fost „o înscenare” și că nu cunoaște ce se afla în pachetul care apare în imaginile video, deși, din discuțiile întreținute de Dodon cu Plahotniuc reieșea că ceea ce se afla în pungă ar fi destinat salarizării membrilor PSRM.
Tot în anul 2020, comentând celebrele imagini cu acel pachet pe care Dodon îl primește de la Plahotniuc, Alexandr Stoianoglo, pe atunci procuror general, a spus că o decizie procesuală a fost luată: „Cazul nu va fi investigat și dacă cineva nu este de acord, nu are decât să dea Procuratura în judecată”.
La un an distanță, mai exact la începutul lunii septembrie 2021, în cadrul emisiunii „Constelațiile Moldovei cu Artur Efremov”, Stoianoglo a spus că nu există dovezi suficiente pentru a trage pe cineva la răspundere în dosarul „kuliok”, însă este convins că în acea pungă erau bani: „Eu sunt convins că acolo erau bani, dar una-i ce gândesc și alta ce dovezi avem. Sunt două lucruri diferite. Noi trebuie să aducem acuzații oamenilor reieșind din dovezile pe care le avem pe acest caz, dar noi cu aceasta avem probleme foarte serioase”.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.