Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O parte din dosarul privind…

O parte din dosarul privind trucarea licitaţiilor pentru produsele alimentare din grădiniţe a ajuns pe masa magistraţilor

Procuratura Anticorupţie anunță că au fost expediate în instanța de judecată cauzele penale în privinţa a nouă învinuiţi din dosarul privind trucarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a instituţiilor preşcolare.

Printre învinuiţi se regăsesc patru funcţionari publici, inclusiv angajaţi ai Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport Buiucani, Spitalului Raional Hânceşti, precum şi Ministerului Apărării şi cinci reprezentanţi ai agenţilor economici participanţi la licitaţii, cărora li s-a incriminat săvârşirea infracţiunilor de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă, abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Opt învinuiţi din cei nouă și-au recunoscut vina parţial sau integral şi au fost încheiate în cinci cazuri acord privind recunoaşterea vinovăţiei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă – controlul judiciar.

Citiți și: (Audio) Discuția agenților economici despre mâncarea alterată folosită la grădiniță

În concret învinuirea constă în ceea că, pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Citiți și: (DOC) CNA a făcut public documentul în baza căruia a efectuat rețineri în dosarul licitațiilor. Ce legături există între firmele lui „Ghena” și DETS

Pentru infracţiunile comise inculpaţii riscă pedepse cu închisoarea, amenzi şi privare de drepturi.

Cauzele penale au fost expediate pentru examinare în fond la Judecătoria mun. Chişinău sediul Buiucani, fiind fixate şedinţe pe 8 şi 23 iunie.

Concomitent, urmărirea penală continuă în privinţa altor 15 învinuiţi în cauza penală menţionată.

Citiți: (DOC) Firma ascunsă a familiei unui șef de la CNA a „descins” în licitațiile de la grădinițe