Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Motivul pentru care un candidat…

Motivul pentru care un candidat la funcția de procuror general i-a cerut lui Robu să inițieze o anchetă de serviciu

Veaceslav Soltan, unul dintre cei patru candidați la funcția de procuror general selectați de comisia Ministerului Justiției, despre care presa a scris ieri, 29 octombrie, că ar fi gestionat, în 2017, o licitație într-un mod care nu a corespuns caietului de sarcini, a cerut procurorului general interimar, Dumitru Robu, să cerceteze cine este implicat în scurgerea de informații. Totodată, el spune că nu a fost implicat, iar licitația a fost legală. În același timp, ministra Justiției, Olesea Stamate, afirmă că o decizie privind excluderea unui candidat nu poate fi luată doar în baza informațiilor apărute în presă.

Miercuri, ziarulnational.md a scris că Veaceslav Soltan ar fi gestionat o licitație „cu probleme”, întrucât „deși în caietul de sarcini aprobat era prevăzută dotarea tuturor calculatoarelor cu Windows Entreprise, care presupune un nivel de securitate avansat, în realitate a fost instalat Windows Profesional 7”.

După aceasta, șefa Executivului, Maia Sandu, a solicitat comisiei să „verifice de urgență informația publicată în presă și să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste”.

De cealaltă parte, ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat, în cadrul ediției din 30 octombrie a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că „este regretabil că asemenea informații apar după ce am publicat lista”.

„Am inițiat cu membrii comisiei o discuție la acest subiect. Încă nu avem o decizie finală. Nu cred că este cazul să luăm o decizie bazându-ne doar pe informația apărută în presă, care nu relevă suficiente date pentru a aprecia veridicitatea acestei informații și cât sunt de serioase posibilele încălcări reale admise de candidatul respectiv. Vom face o verificare adițională. În cazul în care se constată că, într-adevăr, candidatul are probleme de integritate serioase, pe care comisia nu a putut să le cunoască, vom vedea cum procedăm în continuare”, a comentat Stamate.

Întrebată dacă ar putea fi selectat un alt procuror general, fiind ignorată lista propusă de comisie, ea a spus că „nu văd cum este lucrul acesta posibil, decât dacă CSP ignoră rezultatele și anunță alți doi candidați sau altul pe care îl propune președintele”.

Contactat astăzi de ZdG, a negat cele publicate ieri în presă, menționând că nu a avut vreo tangență cu licitația și a spus că reprezentanții Windows s-au arătat deranjați de acele informații, declarând că „toată licitația a fost legală și acoperă toate licențele”.

„Versiunea Windows Enterprise cuprinde licențele de la Windows 7 Pro în sus. Pachetul este prestat numai pentru corporații care au de la 500 de calculatoare în sus, la noi fiind 1200 de utilizatori. Pachetul acoperă toate sistemele de operare. Compania care a câștigat licitația a explicat de ce au fost instalate Windows 7 Pro la unele și Windows 10 la altele, luând în considerare caracteristicile tehnice ale fiecărui calculator în parte. Procuratura are peste 1200 de calculatoare, cu diferiți parametri tehnici. Pentru calculatoarele mai slabe nu este potrivită versiunea mai puternică – 10, dar toate calculatoarele sunt licențiate”, a explicat Soltan pentru ZdG.

Mai mult, el a precizat că a fost o scurgere de informații din cadrul Procuraturii Generale (PG) și i-a solicitat lui Robu, ținând cont de politica de securitate existentă, să inițieze, de urgență, o anchetă de serviciu, iar cei implicați să „dea explicații”. La fel, Soltan spune că i-a cerut să cerceteze dacă el a „trucat” licitația din 2017.

„E o luptă pe interior și cred că persoanele care nu au trecut nu vor ca eu să ajung în fruntea PG, pentru că sunt decis să fac niște reforme radicale, cu evaluarea tuturor procurorilor. Persoanele din interior care nu au trecut concursul au și distribuit mesajul dat. Eu știu cine”, a subliniat acesta.

Purtătorul de cuvânt al PG, Emil Gaitur, a confirmat pentru ZdG recepționarea solicitării, dar a spus că nu știe când vor fi detalii referitor la acest caz.

Mai multe detalii despre Veaceslav Soltan citiți aici.

Stamate a declarat pentru Radio Chișinău că un procuror general ar putea fi numit până la mijlocul lunii noiembrie, dacă nici Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), nici președintele nu vor respinge candidaturile. Lista comisiei urmează să fie prezentată CSP până luni.