Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședință CSM: A fost…

LIVE Ședință CSM: A fost numit un nou director interimar la Institutul Național al Justiției

Captură de ecran/Youtube.com

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 19 martie, în ședință, pentru a examina 15 subiecte.

UPDATE 14:50 Consiliului Superior al Magistraturii a admis marți, 19 martie, demersul ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, privind detașarea unui judecător pentru exercitarea temporară a atribuțiilor de director al Institutului Național al Justiției (INJ), începând de miercuri, 20 martie. Este vorba despre magistratul Adrian Cerbu, de la Judecătoria Criuleni, soț al membrei CSM Lucia Popescu, care s-a abținut de la examinarea subiectului.

Adrian Cerbu face parte din Consiliul INJ, iar funcția de membru a Consiliului INJ va deveni vacantă, după ce acesta a renunțat la mandat. Interimatul funcției de director al INJ a fost exercitat de Ecaterina Popa, șefa Direcției instruire și cercetare din cadrul INJ, începând cu data de 1 decembrie 2021.

UPDATE 11:00 CSM a amânat pentru o altă ședință examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Ion Buruiană. Acesta urmează să prezinte Consiliului acte care să explice de ce nu a prezentat Comisie Vetting documente necesare pentru promovarea evaluării.

UPDATE 10:22 Membrii CSM au respins, cu 4 voturi pentru și 5 împotrivă, admiterea documentelor suplimentare la dosar prezentate de candidatul Ion Buruiană.

Buruiană ar fi declarat ca bani deținuți o sumă pe care de fapt ar fi dat-o împrumut altcuiva.

UPDATE 10:13 Candidatul la funcția de judecător al CSJ, Ion Buruiană, care nu a promovat evaluare Comisiei Vetting, este audiat de membrii CSM.

Buruiană a menționat că este candidat și la funcția de membru al Colegiului disciplinar și că ar fi prezentat documente suplimentare Comisiei Pre-Vetting.

Comisia Vetting a anunțat, la 11 martie, că a finalizat evaluarea candidatului Ion Buruiană pentru poziția de judecător la CSJ și a transmis raportul său către CSM, cu propunerea de nepromovare a evaluării externe. Una dintre membrele Comisiei Vetting a formulat o opinie separată, susținând promovarea candidatului.

Ion Buruiană

Ion Buruiană este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Buruiană a obținut licența pentru a activa în calitate de avocat în 2001. De asemenea, Buruiană este doctor în drept și a predat la mai multe universități, printre acestea numărându-se Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Stat de Relații Internaționale, dar și Universitatea Montesquieu din Bordeaux, Franța.

UPDATE 09:45 Ședința CSM a început cu examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a actualei președinte interimare a CSJ, Stela Procopciuc, candidată la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție.

Cu nouă voturi „pro” a membrilor prezenți, CSM a acceptat raportul cu privire la evaluarea externă a candidatei la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Stela Procopciuc, și a constatat promovarea evaluării.

Stela Procopciuc

Membra CSM Aliona Miron a afirmat că a lucrat împreună cu Procopciuc timp de o lună și a înaintat o declarație de abținere, care nu a fost susținută de restul membrilor Consiliului.

Stela Procopciuc a fost numită recent, la 11 martie, în funcția de președintă interimară a CSJ. Decizia a fost luată după ce fosta președintă CSJ, Aliona Miron, a  fost aleasă în calitate de membră a Consiliului Superior al Magistraturii. 

Știrea inițială:

Prima chestiune de pe ordinea de zi a ședinței este examinarea rezultatelor evaluării candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Ion Buruiană, care nu a promovat Vetting-ul.

CSM va aproba și Regulamentul cu privire la organizarea, competența și modul de funcționare a Inspecției judiciare.

În agenda suplimentară a ședinței a fost inclusă examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatei la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Stela Procopciuc, și demersul ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, privind detașarea unui judecător pentru exercitarea temporară a atribuțiilor de director al Institutului Național al Justiției.